successos

Podem Barberà va acusar d'irregularitats l'exalcaldessa

Ana del Frago ha estat detinguda aquest dimarts pels Mossos

per Redacció , 19 de febrer de 2019 a les 19:51 |
Ana del Frago, amb Manuel Bustos en una imatge d'arxiu | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Podem Barberà, formació que governa a Barberà del Vallès des de 2015, va decidir denunciar davant dels Mossos d'Esquadra les presumptes irregularitats vinculades amb l'exalcaldesa socialista Ana del Frago. Així ho han explicat els responsables de la formació, després que aquest matí qui va ser batlle entre 2006 i 2015 ha estat detinguda per un presumpte delicte de malversació i prevaricació vinculat a l'emissora de ràdio municipal.

La investigació parteix d'un expedient que Junts per Barberà, del qual en forma part Podem, va posar en coneixement de la Fiscalia el mes de juny de 2017 i que el partit va decidir posar en mans de la justícia en considerar que "podien haver indicis d'irregularitats". 


Segons ha explicat el quart tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barberà, David Clarà (Junts per Barberà), les sospites de la formació van sorgir l'any 2016, quan un any després que es produís el canvi de govern que va suposar el punt i final dels nou anys de govern d'Ana del Frago, un empleat de Ràdio Barberà va posar en coneixement de Podem Barberà que l'entitat Amics de Ràdio Barberà, responsable de l'emissora municipals "estava cometent presumptes irregularitats".

En concret, va assegurar que durant anys havia percebut el seu sou en un sobre "en negre" i que des de feia poc rebia transferències bancàries. Alhora va indicar que l'entitat l'havia pressionat perquè es fes autònom. 


Subvencions poc transparents 

En conèixer aquestes acusacions, l'equip de govern de Barberà (PCPB i Junts per Barberà - CUV - PA) va obrir un procés d'investigació interna. "Quan els serveis jurídics comencen a investigar apareixen documents que mostren que Amics de Ràdio Barberà és una entitat que durant anys havia rebut una subvenció pública anual per part de l'Ajuntament amb la qual feia el pagament a diferents treballadors". Amb tot, no figura cap conveni i hi ha un informe elaborat per la interventora municipal l'any 2008 que evidencia que aquesta forma de funcionar si més no és "irregular". 

"En aquell moment l'entitat deixa de cobrar la subvenció i comença a facturar a l'Ajuntament de Barberà, però es dona la situació que aquesta facturació anual supera el que marca la llei de contractació pública", comenta Clarà. 

En aquest sentit destaca que es tracta d'un cas en què "una associació rep uns diners públics sense haver passat per cap procés de licitació i que supera el que marca la llei de contractació pública". 

A banda, remarca que les persones que formen part de l'Associació Amics de Ràdio Barberà són treballadors municipals que ostenten els càrrecs de vicepresident i tresorer de l'entitat". 

L'actuació dels Mossos d'Esquadra ha suposat la detenció de l'exbatlle Ana del Frago, una interventora municipal, un secretari i una tècnica de comunicació. A banda, segons han indicat fonts municipals, està previst que els Mossos també citin a declarar els responsables de l'emissora municipal.

 

Participació