El Passeig de la Plaça Major s'omplirà de color el proper hivern

S'espera que la pèrgola de vidre dissenyada per Alfons Borrell aporti lluminositat i personalitat a l'espai | Estarà col·locada a principis de 2016

Norma Vidal
22 d'agost del 2015
Actualitzat a les 17:41h
Imatge de la pèrgola dissenyada per Alfons Borrell
Imatge de la pèrgola dissenyada per Alfons Borrell | Ajuntament de Sabadell

Imatge de la pèrgola dissenyada per Alfons Borrell. Foto: Ajuntament de Sabadell


Aquest hivern serà més alegre al centre de Sabadell. Les tonalitats blaves del mar, les verdes dels paisatges, les taronges de les postes de sol o les ocres dels camps blat es convertiran en les protagonistes del nou Passeig de la Plaça Major gràcies a la pèrgola que el sabadellenc Alfons Borrell ha dissenyat expressament per aquest espai. La previsió és que les obres per construir-la s'adjudiquin el proper mes de setembre i que a finals d'any ja estigui ubicada en aquest punt tan emblemàtic de la ciutat. Els responsables municipals confien que la col·locació d'aquest element doti el Passeig de major singularitat i lluminositat. 

Formada per vuit franges de vidres de colors canviants segons la llum, l'estructura - de 400 metres quadrats - presentarà una forma de serra que recordarà les antigues fàbriques tèxtils sabadellenques. Segons ha explicat Rosa Martínez, coordinadora d'Urbanisme, Habitatge i Espai Públic, es tracta d'un element que parteix de les propietats del color com a invasor de l'espai. Aixi, tenint el compte la situació de la plaça Major, que és de sud a nord, el projecte preveu tenyir de color les persones, el paviment i els edificis segons les estacions de l'any, l'hora del dia i l'ambient, ja sigui plujós o assolellat.
 

Imatge de com quedarà el Passeig amb la pèrgola instal·lada. Foto: Ajuntament de Sabadell


Martínez assegura que es tracta d'un element que aportarà singularitat a l'espai, ja que és una idea original de l'artista: "Utilitzar el color i fer-ho en forma de pèrgola va sorgir del propi Borrell", afirma Martínez que afegeix que "estarà suportada per una estructura molt senzilla que no te pilars alineats i que atorgarà tot el protagonisme als tons que emanen d'ella".

En aquest mateix sentit la tècnica explica que aquesta serà una peça 100% Borell, ja que l'autor no només s'ha encarregat del projecte artístic, també del tècnic. "Un equip d'arquitectura escollit per ell ha assumit la feina de per plasmar-la i construir-la", comenta Martínez.

"Aquesta és una obra que ha d'anar en consonància amb la nova estació perquè va en un lloc on justament s'hi han de posar tapes de ventilació", indica Martínez que recorda que estarà ubicada a la meitat de la primera illa del Passeig, fins l'alçada del carrer Església i cap a l'extrem oposat, a tocar de l'asfalt per on circulen els autobusos. "Serà el primer que veurà la gent que surti de la nova estació", afirma. 

Calendari imminent 

La previsió és que aquests treballs s'adjudiquin durant el mes de setembre d'enguany i que els treballs comencin a l'octubre. La nova pèrgola podria estar instal·lada a principis de 2016. Aquest calendari fa pensar que la col·locació de l'estructura podria coincidir amb l'època nadalenca. "Es mirarà de donar-li l'encaix més adient per fer possible que les activitats de Nadal que tenen lloc al Passeig es desenvolupin amb total normalitat", han apuntat fonts municipals. 

Altres elements

Un cop estigui enllestida la pèrgola quedaran pendents altres elements com ara el punt d'aigua que ha d'anar a l'altre extrem del Passeig i que segons Martínez caldrà definir amb el nou executiu municipal. Igualment ha de dibuixar-se l'eix que unirà la Casa Duran amb el racó del Campanar.