Les eleccions espanyoles seran el 28 d'abril

Pedro Sánchez planteja els comicis com una tria entre el PSOE o la dreta: "Els espanyols han de decidir si fem dues passes enrere o configurem l'Espanya que volem"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, reunit al consell de ministres
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, reunit al consell de ministres | ACN
15 de febrer del 2019
Actualitzat a la 13:10h
Eleccions espanyoles el 28 d'abril. Pedro Sánchez ha desvetllat ja la incògnita en una compareixença aquest divendres que confirma que posa punt i final a la legislatura després de quasi nou mesos de presidència. La decisió arriba després que els pressupostos generals de l'Estat s'hagin estimbat al Congrés dels Diputats i una pressió in crescendo per part de la dreta perquè aquesta crida a les urnes es fes ja. "Els espanyols han de decidir si fem dues passes enrere o configurem l'Espanya que volem", ha assegurat tot dibuixant un escenari binari entre un govern del PSOE o bé un de la dreta. 

La legislatura es tancarà, doncs, en els pròxims dies després del triomf de Sánchez contra pronòstic a la moció de censura del juny de l'any passat gràcies als vots de Podem i els partits nacionalistes i independentistes, inclosos el PDECat i ERC. Les dues formacions catalanes han estat decisives a l'hora de fer descarrilar els pressupostos malgrat els contactes d'última hora.

Les eleccions espanyoles se celebraran tot just un mes abans de les municipals, europees i autonòmiques del 26 de maig. De fet, si s'ha descartat fer confluir tots els comicis en aquesta data, l'anomenat súper diumenge, ha estat perquè els barons del PSOE van demanar que no es fessin coincidir. La precampanya de les eleccions convocades coincidirà inevitablement amb el judici de l'1-O al Tribunal Suprem, que no està previst que se suspengui malgrat el context electoral.