​La UAB dona el tret de sortida a una campanya per aconseguir «per llei» la rebaixa de les taxes universitàries

La rectora Margarita Arboix els ha ofert tot el seu suport

L'acte organitzat a la plaça Cívica de la UAB
L'acte organitzat a la plaça Cívica de la UAB | Albert Hernàndez
14 de febrer del 2019
Actualitzat a les 14:43h
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha estat l’escenari aquest dijous per donar el tret de sortida a la campanya de ILP Universitats per aconseguir "per llei” la rebaixa d’un 30% de les taxes universitàries. Un compromís, ha assenyalat la portaveu de la iniciativa, Aida Sanuy, “aprovat amb tres mocions al Parlament i han fet cas omís”. Per aquest motiu, ha manifestat que han impulsat la recollida de les 50.000 firmes perquè es tramiti a la cambra catalana.

No serà, però, fins d’aquí a dues setmanes quan arrenquin a col·lectar les signatures. La plaça Cívica del campus de Bellaterra s’ha transformat amb la instal·lació d’un escenari, per on han desfilat bandes musicals i diverses personalitats com les diputades de Catalunya en Comú Elisenda Alamany, la de la CUP Maria Sirvent i la d’ERC, Rut Ribas; el secretari general de la CGT, Ermengol Gassiot, i la rectora de la UAB, Margarita Arboix, entre d’altres.

Sanuy ha recordat que des de 2012 s’han apujat les taxes un 66%. Ha afirmat que la ILP Universitats té una doble vessant, a més d’aconseguir aquesta reducció de les matrícules, “també socialitzar les problemàtiques del cost dels graus a Catalunya”. En aquesta línia, ha subratllat la importància de la campanya i espera assolir “xifres rècords” de signatures i “el més aviat possible” esdevingui realitat, malgrat que ha admès ser conscient que dependrà dels tràmits parlamentaris.
 

La rectora de la UAB, Margarita Arboix, també ha participat de l'acte Foto: Albert Hernàndez


Compromís ferm

Arboix ha esperonat els alumnes perquè hi hagi una rebaixa del 30% i els ha garantit tot el suport des de la UAB. “Hem d’aconseguir el compromís ferm” del Parlament ha exclamat. Ara bé, la rectora ha avisat que aquesta reducció no suposi “una pèrdua de les ajudes públiques, perquè des de 2011 tenim les mateixes”.

Alamany ha carregat contra la “política”, perquè Catalunya ha passat a ocupar “el podi de la vergonya” amb inversió per sota de la mitjana europea i estatal. Ha indicat que dos de cada cinc professors cobren menys de 500 euros mensuals i ha avisat que “no es pot obrir una nova època si no s’entén que la universitat és una pilar del progrés” i ha acabat, “no es pot permetre que només arribin a la universitat els membres de les famílies que més tenen”.
 

La diputada Elisenda Alamany durant la seva intervenció Foto: Albert Hernàndez


Mobilitzacions

La portaveu de la campanya no ha descartat que un cop s’estigui negociant la rebaixa del 30% hi hagi vagues estudiantils, perquè “sentin que els estudiants fan pressió”.