La Colla de Sabadell assoleix nivell de reconeixement nacional

Al llarg de 2019 es commemora el centenari d'aquest grup d'intel·lectuals

L'alcalde de Sabadell amb la consellera de Cultura
L'alcalde de Sabadell amb la consellera de Cultura | Ajuntament de Sabadell
Redacció
14 de febrer del 2019
L’Any Colla de Sabadell, que commemora al llarg del 2019 l’aparició d’aquest grup que va ser un revulsiu dins el panorama cultural català als anys 1920, ha esdevingut també una commemoració de la Generalitat de Catalunya.

Així ho han certificat en una trobada aquest dimecres amb, entre d'altres, la consellera de Cultura, Laura Borràs; l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Joan-Elies Adell, i el comissari de l’Any Colla de Sabadell, Joan Safont. L'organisme, que va néixer l’any 1937, en part gràcies a l’empenta dels escriptors sabadellencs Francesc Trabal, Joan Oliver i Armand Obiols, organisme dependent de Cultura, ha posat en marxa un web que agrupa tota la informació de l’Any. 

A més, ha posat en marxa un nou logotip seguint el llibre d’estil de les commemoracions i organitzarà una exposició i un acte central a Barcelona. Serracant, ha afirmat que “amb la commemoració del centenari de la Colla de Sabadell volem reivindicar un moment culturalment molt ric a la nostra ciutat –el dels anys 1920– i també el clar compromís antifeixista de Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols, que van tenir un paper decisiu al costat del Govern republicà durant la Guerra civil".

Dos logos amb imatges de la Colla

El logo dels 100 anys de la Colla de Sabadell parteix de la juxtaposició que l’artista sabadellenc Ricard Efa ha fet de dues fotografies de dos moments diferents. D’una banda, una fotografia d’autor desconegut que mostra quatre homes d’esquena, amb pantalons i americana i el cap cobert, saltant i, possiblement, també orinant.

L’altra imatge és la més coneguda del campament a la font del Saüc, a Matadepera el juliol del 1919, en què Joan Oliver i Antoni Vila Arrufat enlairen un bastó amb una barra de pa travessada com si fos un para-sol. Per la seva banda, la imatge que il·lustra el logo de la Comissió 100 Anys de la Colla de Sabadell es basa també en dos moments diferents protagonitzats per la Colla. D’una banda, el pa de la sortida cap a la font del Saüc, però en aquesta ocasió travessat per un paraigua. Aquest estri fa referència als paraigües oberts de cap per avall que membres de la Colla instal·laven a la plaça Major entre el 1920 i el 1922, on barrejaven, per vendre, romanços que ells mateixos publicaven sota el segell d’Edicions “No me olvides” amb impresos de literatura de canya i cordill. Aquest logo l’ha dissenyat Ricard Efa i inclou els colors negre i blau.