Centenars de persones exigeixen a Manresa solucions a les deficiències a la R4

Els manifestants reclamen "un servei digne" després que s'hagin produït dos sinistres en tres mesos

La manifestació a l'arribada a la plaça de la Reforma
La manifestació a l'arribada a la plaça de la Reforma | Pere Fontanals
Redacció
11 de febrer del 2019
Actualitzat a les 23:23h
Centenars de persones han sortit al carrer aquesta tarda a Manresa per exigir solucions a les deficiències a la línia R4 de Renfe, després que s'hagin produït dos accidents amb víctimes mortals en tres mesos. Amb pancartes com "Prou morts, inversions ja!" o "teniu les mans tacades de sang", els manifestants han reivindicat que es garanteixi un servei ferroviari "digne".

La protesta, organitzada per l'Esquerra Independentista de Manresa i les plataforma d'afectats pels dos accidents, ha comptat amb la participació de nombrosos col·lectius i alcaldes de la comarca. Ha acabat a l'estació de tren de Renfe de Manresa amb una assemblea en la qual s'han plantejat noves accions.

La protesta ha arrencat a la plaça de Sant Domènec de Manresa amb prop d'un miler de participants, segons dades de la Policia Local de Manresa. Encapçalats per una pancarta on s'exigia un "servei digne" i s'acusava la ferroviària de "tenir les mans tacades de sang", s'ha desplaçat pel carrer Alfons XII fins a l'estació de Renfe de Manresa, on s'han dut a terme els parlaments. 

En ells, la presidenta de la plataforma 'No Més Morts a la C-55', Fina Casals, ha reiterat que "el territori està fart" de la manca d'inversions, mentre que l'expresident de la FAVM, Enric Martí, ha volgut enumerar, un a un, a tots els ministres de Foment i consellers de Territori que han provocat aquest deteriorament de les infraestructures a la Catalunya Central.

"M'indigna molt"

Entre els participants a la protesta hi havia algunes de les persones que divendres passat viatjaven en els trens accidentats. Un d'ells era l'Oriol Domingo, que malgrat que no ha estat fins a aquest matí que ha rebut l'alta mèdica a l'Hospital de la Vall d'Hebron, no ha volgut faltar. "M'indigna molt", ha justificat el jove que, com cada divendres, tornava a Sant Salvador de Guardiola després de viure entre setmana a Barcelona.

El jove assegura que aquell mateix dia va pensar en el sinistre de Vacarisses "i just passa, és una vergonya", s'ha queixat, tot reconeixent que "estic content, però alhora em cabrejo en recordar com la maquinista, "una noia tan jove", no se'n va sortir.

"No és un fet aïllat"

Des de la plataforma d'afectats de la R4, Emma Rojas ha denunciat que els dos successos ocorreguts en els darrers mesos no són "fets aïllats". El col·lectiu, impulsors de la protesta d'aquest vespre a Manresa, han exigit solucions urgents tot apel·lant al fet que pujar al tren no pot suposar "jugar-se la vida". Culpen tant a la "Generalitat com a Renfe i Adif" d'aquesta degradació de les infraestructures.

En aquest sentit, Gloria Francolí, membre del grup 'Perquè no ens fotin el tren', col·lectiu que busca la millora de l'R3 i que avui també ha volgut ser a Manresa, ha reiterat la necessitat de treballar conjuntament per assolir "les millores a Rodalies que tots volem".

Primeres accions

Un cop acabada la protesta, alguns dels participants s'han quedat a l'estació de Manresa on s'han consensuat noves accions a emprendre per exigir solucions a la línia. Entre les decisions preses, s'ha acordat crear una plataforma d'afectats que englobi a les víctimes dels dos sinistres – a hores d'ara n'hi ha una de Vacarisses i una segona de Castellgalí- que és previst que es reuneixi per primera vegada aquest divendres a la tarda.

Paral·lelament s'ha parlat de la possibilitat de fer una vaga i no pagar el bitllet com a protesta. No s'ha acabat d'acordar, però, quan es duria a terme.