La crisi dispara els abandonaments d'animals per motius econòmics

Els cassos es disparen coincidint amb les vacances | La protectora va recollir 113 mascotes el passat mes de juny | Demana als ciutadans que facin ús dels programes d'apadrinament, d'acollida i d'adopció

990_1429261945gos
990_1429261945gos | Pixabay
Norma Vidal
13 d'agost del 2015
Actualitzat a les 15:20h

La situació econòmica que ofega moltes famílies sabadellenques ha disparat els cassos d'abandonaments relacionats amb aquesta qüestió. Així ho asseguren els responsables de la Lliga Protectora d'Animals de Sabadell que adverteixen que en els darrers anys aquest s'ha convertit en el principal motiu per desfer-se d'un animal de companyia. A aquest escenari s'hi suma el fet que coincidint amb les vacances d'estiu també augmenta molt el volum de gats o gossos que recull el centre. En concret durant el mes de juny van entrar a la protectora 113 animals. Tot plegat ha portat l'equipament a una situació de certa saturació.

El dia a dia de la Lliga Protectora d'Animals de Sabadell s'ha complicat en els darrers mesos. Coincidint amb l'arribada de les vacances d'estiu molts propietaris decideixen desfer-se de les seves mascotes, abandonat-les al carrer o deixant-les a l'entrada del centre sabadellenc -ubicat a la carretera de Caldes- lligats amb una corretja o dintre d'una caixa. "Aquest estiu hem arribat a una situació de certa saturació i només durant el més de juny vam recollir 113 animals", apunta Claudia Matheja, responsable del centre que afirma que comença a ser complicat fer encabir totes les mascotes a l'equipament. "Hi ha baralles de gossos i amb els gatets no sabem ja què fer", indica.

Tot i que els motius que porten a prendre la decisió d'abandonar la mascota són variats, Matheja afirma que en els darrers temps ha adquirit un paper rellevant la situació econòmica de les famílies. "Moltes persones s'han quedat sense feina, estan ofegades i sense possibilitat de cuidar d'un animal, pagar el veterinari i comprar el menjar que necessita", reconeix la responsable del centre, que explica que durant el 2014 es van recollir 510 gossos i 422 gats, una xifra "molt elevada tenint en compte que la protectora només dóna servei a Sant Quirze i Sabadell".

Animals sociables i amigables 

Matheja assegura que la majoria d'animals que hi ha al centre són sociables i carinyossos i anima la ciutadania a participar en els seus programes d'acollida i d'adopció. Així, a banda de la via tradicional que consisteix en fer-se càrrec de forma permanent d'una d'aquestes mascotes, també s'ofereix l'opció d'adoptar-les durant un temps, per exemple aprofitant l'arribada de les vacances si hi ha veïns que no marxen fora. "Pràcticament tots els animals que tenim són sociables i agraeixen el contacte amb les persones", comenta Matherja que recorda que "no és culpa de l'animal acabar a la protectora, és culpa de la irresponsabilitat del seu propietari".

Una vida a la protectora

Tot i que hi ha moltes mascotes que acaben sent adoptades també n'hi ha d'altres que passen tota la seva vida a la protectora. "Pels animalets que fa més de cinc anys que viuen aquí tenim el programa de padrins que és una bona opció per aquelles persones a les quals els agraden els animals però que no poden permetre's tenir-ne un de forma permanent”, comenta la responsable. Aquesta proposta consisteix en què dos diumenges al mes els padrins visitin el centre, treguin a passejar les mascotes, juguin amb elles, les pentinin, etc. "Els va molt bé i es crea un vincle entre el padrí i l'animal molt maco". 

Més sensibilització 

Segons dades municipals, els propietaris de gossos i gats són cada vegada més conscients de les seves obligacions pel que fa al cens i identificació dels animals de companyia, que constitueixen eines bàsiques per poder retornar les mascotes en cas que s’extraviïn. De fet, el juny d’aquest 2015 ha estat el mes en què s’ha recuperat un nombre més elevat d’animals dels últims anys. El total acumulat aquest any és de 364 mascotes. Amb tot, els responsables de l'Ajuntament adverteixen que l’esterilització és una de les assignatures pendents. 

Gabriel Fernàndez, Tinent d'Alcalde d'Acció Social i Drets Civils, afirma que tot i que, tant des de les entitats animalistes com des de l’Ajuntament, es promouen accions per fomentar actituds cíviques i evitar l’abandonament, "les dades evidencien que encara queda molta feina per fer".