Sabadell obre la porta a revisar la titularitat del bosc de Can Deu

El Ple de juliol ha donat llum verda a una moció en aquesta direcció que ha presentat Ciutadans | El text també planteja el compromís de recuperar el rodal i que es destini una partida del pressupost municipal a tal efecte

Norma Vidal
31 de juliol del 2015

Troncs caiguts al bosc de Castellarnau. Foto: Juanma Peláez


L'Ajuntament de Sabadell estudiarà totes les fórmules viables de participar o assumir la titularitat del bosc de Can Deu i treballarà de forma "activa i prioritària" per fer possible la recuperació de tot el rodal, afectat per les ventades del passat 9 de desembre. Aquest compromís és el resultat de la moció que el grup de Ciutadans ha presentat al Ple corresponent al mes de juliol que s'ha celebrat aquest dijous i que s'ha aprovat per unanimitat. 

Ciutadans ha aconseguit que la seva primera moció hagi prosperat i per unanimitat. Tal i com ha exposat el regidor de Ciutadans, Adrián Hernández, la proposta posa sobre la taula el futur del bosc de Can Deu "valorant les oportunitats que es presentin, tenint en compte el seu indiscutible valor ecològic i d’us social públic". En aquest sentit assenyala que cal estudiar les diverses opcions que existeixen "per aconseguir la millor manera perquè el bosc de Can Deu recuperi el seu aspecte". Així mateix adverteix que Can Deu pot esdevenir "un gran projecte de ciutat". 

Entre d'altres aspectes, el text també fixa el compromís "actiu i prioritari" del govern de la ciutat en la recuperació del rodal en general i del bosc de Can Deu en particular. També demana que es faciliti la participació dels agents socials i de la societat civil en la taula del protocol del rodal o bé en la comissió específica que ja es va crear en el marc del protocol del rodal, així com habilitar de cara als pressupostos municipals una partida dedicada als efectes objectes d’aquesta moció.

En aquesta línia, la moció també demana que es facin públiques les ajudes demanades a d’altres administracions degut als efectes de les ventades, quines s’han concedit, on s’han destinat i quines actuacions pressupostaries ha dut a terme govern municipal. 

Suport unànime 


Tots els grups municipals s'han mostrar a favor d'aquesta proposta entenent que el rodal i l'espai natural de Can Deu són peces indispensables per la ciutat de Sabadell. El regidor del PP, Esteban Gesa assegura que és "fonamental que l'Ajuntament agafi les regnes i es comprometi a retornar a la ciutadania un espai com és el bosc de Can Deu". També indica que cal que l'administració i els propietaris de l'espai mantinguin una relació estreta per garantir la reforestació de la part afectada per les ventades. 

Per la seva banda, Marisol Martínez (Guanyem Sabadell), també s'ha mostrat a favor de parlar i treballar amb la propietat tot i que ha advertit que no considera que adquirir la part privada del bosc sigui una bona opció. En aquesta línia, Josep Beltran (CiU), ha recordat que la conservació del rodal és "vital per garantir l'estabilitat i l'equilibri del territori". Amb tot, apunta que la federació no es partidària "de municipalitzar el bosc" perquè aquesta decisió "seria perjudicial per la tresoreria municipal". Ramon Vidal, d'Unitat pel Canvi ha demanat un "esforç" per "cuidar el pulmó verd" que té Sabadell i "no deixar de banda aquesta àrea". També fa una crida perquè s'escoltin les preocupacions dels veïns de la zona nord que exigeixen una millora en el manteniment d'algunes parts d'aquesta àrea.

El portaveu del PSC, Josep Ayuso, ha repassat la feina feta per l'anterior executiu per recuperar el rodal i ha recordat que la Diputació de Barcelona va atorgar-los una ajuda de 580.000 euros. També ha advertit que la reforestació només podia plantejar-se després que la fusta s'hagués retirat i ha explicat que quan es va plantejar quin futur havia de donar-se a la zona de Can Deu van sorgir diverses opcions com la regeneració espontània, la intervenció directa o convertir les àrees més perjudicades en conreus. "Cal treballar amb el CREAF perquè assessori en el procés de reforestació sigui quin sigui i que hi participi la societat activa de Sabadell especialment els ciutadans de la zona nord", ha assenyalat. 

Per últim, el primer tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, ha assegurat que la voluntat del govern és "donar un impuls important a la gestió del rodal", fent una recerca activa de les oportunitats existents. Serracant ha recordat que un cop retirada la fusta caldrà fer una valoració econòmica dels rendiments que ha donat, així com
vetllar perquè hi hagi major transparència des de l'associació de Propietaris Forestals que es va crear després de les ventades i de la qual també en forma part l'Ajuntament. 

Pel que fa al bosc de Can Deu, apunta que "des de la no titularitat" el govern "ha de ser exigent amb la propietat privada". En aquests sentit afirma que l'executiu està preocupat pel manteniment i la neteja dels espais que es torben més al perímetre i assegura que tractaran de destinar-hi una partida. Alhora ha explica que el taller ocupacional que es fa des del Vapor Llonch s'allargarà sis mesos mes "per arribar a zones més dificultoses on encara no s'hi ha pogut entrar".