El Ple aprova estudiar les municipalitzacions d’alguns serveis

Guanyem Sabadell planteja analitzar els serveis externalitzats | La moció s’ha aprovat per unanimitat

Albert Segura
31 de juliol del 2015
Actualitzat a les 8:02h
El Ple ha aprovat per unanimitat estudiar la municipalització de serveis
El Ple ha aprovat per unanimitat estudiar la municipalització de serveis | Juanma Peláez

El Ple ha aprovat per unanimitat estudiar la municipalització de serveis. Foto: Juanma Peláez

 
El Ple del mes de juliol de Sabadell ha aprovat  per unanimitat iniciar el procés per estudiar les municipalitzacions i remunicipalitzacions dels serveis que a hores d’ara estan externalitzats. La moció l’ha presentat el grup municipal de Guanyem Sabadell i ha prosperat amb els vots favorables unànimes de tots els grups.
 
La moció planteja iniciar l’obertura d’un expedient per cada servei actualment externalitzat que reculli la situació actual d’aquest, el nivell de compliment de compromisos i la situació global dels treballadors i treballadores. De la mateixa manera, vol iniciar els estudis jurídics i tècnics pertinents per analitzar cada cas concret i determinar què suposaria la gestió directa des de les perspectives econòmiques, tècniques i socials preservant els llocs de treball, la viabilitat del projecte i el manteniment o millora de la qualitat del servei.
 
El text proposat planteja que aquest procés es realitzi tenint un termini d’estudi el més àgil possible i un calendari pel procediment de municipalització dels serveis si el resultat en determini la viabilitat. De la mateixa manera, aposta perquè en el serveis que els informes tècnics deneguin la possibilitat de municipalització a curt termini, es demani que hi hagi una comissió paritària per garantir els drets dels treballadors d’aquestes empreses. En cas de futures externalitzacions, proposa incorporar aquesta clàusula de garantia social al plec de condicions de l’adjudicació.
 
La portaveu del grup municipal de Guanyem Sabadell, Marisol Martínez, assegura que “en matèria de serveis públics no pot existir l’obtenció de beneficis privats”, lamentant el seguit de privatitzacions de diferents serveis que han suposat un descontrol: “La moció demana que els estudis es facin de la forma més àgil possible, amb la garantia de mantenir els llocs de treball que ara compleixen el servei”, afegeix Martínez.
 
Des del PP, Esteban Gesa considera interessant analitzar si les empreses adjudicatàries compleixen amb les condicions pactades, mentre que el convergent Carles Rossinyol també aplaudeix l’estudi de les circumstàncies de cada servei però demana que els informes no es facin amb idees preconcebudes: “Hi haurà alguns que tindrà molt sentit municipalitzar-los però d’altres que no”.