L'Entesa demana vuit anys de presó al responsable «d'alterar» Ca n'Alzina davant l'obertura de judici

També reclama l'enderroc de les contruccions i es "retorni al seu estat original"

L'Entesa per Sabadell és acusació popular
L'Entesa per Sabadell és acusació popular | Albert Hernàndez
24 de gener del 2019
Actualitzat a les 12:56h
La fase d'instrucció sobre el cas de Ca n'Alzina, arran d'una denúncia presentada per l'Entesa per Sabadell el maig de 2014, ha acabat i la formació ha presentat el seu escrit d'acusació que reclama vuit anys de presó per al propietari i administrador de Barcelona Horses SL, Quirze Elias, quatre per un delicte continuat contra l'ordenació del territori i uns altres quatre per un delicte contra el medi ambient. A més, d'una multa de 24 mesos a raó de 100 euros diaris per cada una de les dues acusacions.

També ha demanat l'enderroc a càrrec de l'acusat de totes les construccions "efectuades il·legalment", ha remarcat el membre de l'Entesa, Isidre Soler. Tot plegat, pot ascendir a prop d'un milió d'euros, ja que uns 900.000 són per destruir les edificacions i uns 116.000 per a reposar alzines, pins i d'altres mesures en línia ambiental, tal i com ha detallat Soler que planteja fiscalia i l'acusació particular, l'Ajuntament de Sabadell. 

Tanmateix, tant el ministeri públic com el consistori no han incorporat el delicte contra el medi ambient i han reclamat 2,6 anys de presó i tres respectivament pel delicte continuat contra l'ordenació del territori. "Espero que afegeixin el de medi ambient", ha comentat Soler i ha apuntat que el judici podria celebrar-se passat l'estiu. 

Ha expressat la seva "esperança" que el fet que hi hagi un únic responsable "expliqui el que sap i per què va haver-hi tolerància" per fer les actuacions en aquesta finca, així com l'empresa com a "responsable civil subsidiària". Per això, espera es tornin a "imputar" l’exalcalde de Polinyà, Ramon Mayoral, l’arquitecte municipal d’aquest municipi, Lucho Rodríguez, i els regidors d’Urbanisme de la localitat i de Sabadell, Maite Morao i Josep Ayuso respectivament, ja que el que es va fer a Ca n'Alzina "no podia ser sense la participació i la connivència dels responsables polítics".  

En aquest sentit, ha manifestat la seva sorpresa, perquè la finca contigua de Can Xupa, que figura al sumari de la peça 6 del cas Mercuri, sí investiga el suposat abocament il·legal de terres. Soler ha precisat que hi ha hagut "una alteració radical" de la zona amb abocament d'uns 50.000 metres cúbics de terra i la construcció sobre uns 2.000 metres quadrats i tot plegat "sense llicència", en uns terrenys que estan dins el Pla Especial de Protecció de Sabadell i del Pla Territorial Metropolità.