UGT impulsa una campanya per ajudar els desocupats de més de 55 anys

S'anomena "Garantia +55" i pretén crear una prestació per atendre aquest col·lectiu | El sindicat ha fet arribar una moció al govern local i als partits de l'oposició perquè la proposta es debati en el Ple de setembre

Norma Vidal
30 de juliol del 2015
Actualitzat a les 18:46h
Josep Santcristòfol, secretari comarcal d'UGT al Vallès Occidental
Josep Santcristòfol, secretari comarcal d'UGT al Vallès Occidental | Norma Vidal

UGT ha posat en marxa la campanya Garantia +55, una iniciativa que pretén crear una prestació per ajudar els aturats de llarga durada majors de 55 anys, que ja han esgotat la seva prestació d'atur i que han cotitzat durant 15 o més anys. La proposta planteja que aquests ciutadans cobrin una ajuda equiparable al Salari Mínim Interprofessional fins que assoleixin l'edat de jubilació. Amb l'objectiu que aquesta iniciativa esdevingui una realitat, la secció del sindicat al Vallès Occidental ha fet arribar una moció als equips de govern i grups de l'oposició dels diferents ajuntaments de la comarca perquè la mesura es debati i s'aprovi en els plens del mes de setembre. Tot plegat amb la vista posada en el Congrés dels Diputats, on està previst que el text arribi abans de les eleccions de novembre i que compti amb el suport de totes les forces polítiques a excepció del PP.

La nova prestació estableix que les persones més grans de 55 anys que han cotitzat 15 o més anys a la Seguretat Social i que han esgotat la seva prestació d'atur, cobrin una renda equiparable al Salari Minim Interprofessional - de 648, 60 euros - fins que arribin a l'edat ordinària de jubilació, els 65 anys. A banda, també contempla que aquests desocupats puguin seguir cotitzant a la Seguretat Social, per un valor d'entre el 90 i el 100% i d'acord amb la darrera base que van tenir. Aquesta prestació serà compatible amb altres rendes familiars que estiguin percebent aquests aturats. 

"És una proposta de justícia social per ajudar a aquesta gent que ha estat col·laborant a la riquesa d'aquest país a assolir un estat de benestar que ara s'està perdent", assegura Josep Santcristòfol, secretari d'UGT al Vallès Occidental que adverteix que el text "no és un brindis al sol", sinó que està fonamentat sobre una "base pragmàtica". Segons Santcristòfol es calcula que a Catalunya hi ha 77.000 persones que es troben en aquesta situació, 20.000 a la comarca del Vallès Occidental, 4.000 a Sabadell i 4.000 a Terrassa. 

Mocions en els plens

Amb la voluntat d'aglutinar el màxim nombre de suports possibles abans que el text es debati al Congrés dels Diputats, UGT del Vallès Occidental ha posat en marxa una iniciativa perquè els ajuntaments de la comarca donin llum verda a la creació d'aquesta prestació. D'aquesta forma el sindicat ha fet arribar una moció als diferents governs locals i als partits de l'oposició que confia que pugui tractar-se en el Ple de setembre. L'Ajuntament de Terrassa ja ha aprovat aquesta iniciativa, ja que la proposta es va debatre en el darrer Ple a través d'una moció que va presentar el grup de CiU en aquest consistori.

"Hem volgut esperar a la constitució dels diferents ajuntaments i a la celebració dels primer plens per posar en marxa aquesta ofensiva", comenta Santcristòfol que adverteix que 8 de cada 10 persones aturades més grans de 55 anys només reben una prestació assistencial de 426 euros que des del seu punt de vista és "de pura subsistència". 

Una despesa mínima

Així mateix ha explicat que per al govern de l'estat aquesta partida seria mínima, ja que només representaria un augment d'un 6,1% de la partida dels Pressupostos Generals de l'Estat destinada a prestacions per desocupacions que es dedica a Catalunya. La xifra se situaria en els 1.500 milions d'euros, que segons el secretari general d'UGT al Vallès Occidental "és 100 vegades menys que el rescat de la banca".