ERC acusa el PSC d'«irresponsable» per les declaracions sobre el tancament de l'oncologia pediàtrica del Taulí

Els republicans defensen que la modificació beneficiarà la qualitat assistencial

La façana del Parc Taulí
La façana del Parc Taulí | Albert Hernàndez
NacióDigital
23 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:27h
ERC Sabadell acusa el PSC d’irresponsable per les declaracions que la seva portaveu i candidata a l’alcaldia, Marta Farrés, ha fet sobre el trasllat de l’oncologia pediàtrica del Parc Taulí a la Vall d’Hebron de Barcelona. Es tracta d’una mesura que el Departament de Salut defensa per "aconseguir la millor qualitat per als pacients”, però que el PSC va posar sobre la taula com una mesura que minvarà la qualitat assistencial dels pacients vallesans.

En un comunicat, els republicans consideren que els socialistes han iniciat una "campanya irresponsable” i “alarmista”, i recorden que sota la conselleria de Marina Geli (PSC) es va engegar un pla de reorganització dels serveis de salut de Catalunya. “Va ser a partir d’aquest pla on es va constatar que hi ha certes especialitats que requereixen molta especialització per poder garantir que la qualitat és l’adient”, apunten en el text.

Així, recorden que al 2011 es va posar en marxa una concentració de serveis sota els paràmetres de la comunitat científica internacional, i on la Societat Europea d’Oncologia Pediàtrica va establir que havien d’aparèixer 30 casos anuals per tal que un centre mèdic pogués ser de referència i que pogués esdevenir especialitzat amb una qualitat excel·lent del servei.

Per tot plegat, la formació defensa que no es tracta d’una mesura d’estalvi econòmic, sinó d’enfortir el servei que actualment presta el sistema de salut pública català i amb la concentració de serveis en un hospital proper com ho és el de la Vall d’Hebron. “Els recursos continuen destinats a donar el millor tractament possible als pacients, es tracta d’una evidència científica per millorar la qualitat del tractament i obtenir la màxima probabilitat d’èxit, qui ho vulgui veure d’una altra manera, o bé ignora aquesta evidència, o bé simplement busca protagonisme a partir de l’alarma pública infundada”, assenyala el segon tinent d’alcalde, Juli Fernàndez.

Els republicans, però, defensen que la seva línia vermella és “que només han de ser traslladades aquelles activitats que realment millorin la qualitat assistencial, i que es mantinguin a l’Hospital Parc Taulí aquelles que es puguin realitzar amb les millors condicions i que a més faciliti la màxima comoditat dels nens i nenes i les seves famílies”.

La Crida, crítica amb la decisió

Des del govern municipal, la Crida per Sabadell també s’ha pronunciat, amb un discurs més crític en que considera imprescindible mantenir el servei que actualment es presta a la ciutat, recalcant en la necessitat d’abordar els debats que siguin necessaris per garantir la qualitat a l’hospital vallesà. De la mateixa manera, denuncien el que consideren una manca de transparència del CatSalut i la Generalitat en el trasllat de l’oncologia infantil, sense informar ni als Ajuntaments ni als òrgans de govern del Taulí.

“La Crida considera que s'ha de paralitzar de forma immediata qualsevol trasllat de servei: s’ha de poder valorar amb els diversos municipis, usuàries i treballadores com s’han d’enfocar els serveis i la política sanitària, cosa que en cap cas pot passar per centralitzar serveis allunyant-los de la ciutadania”, assenyalen en el text.