Marina Jiménez: «Amb la nostra irrupció volem aconseguir un lloguer just i estable»

Una desena de veïns impulsa el Sindicat de Llogateres a la ciutat

La portaveu del Sindicat de Llogateres, Marina Jiménez
La portaveu del Sindicat de Llogateres, Marina Jiménez | Albert Hernàndez
18 de gener del 2019
Actualitzat a la 13:08h
Era el març de 2011 quan apareixia la PAHC Sabadell com a resposta a la crescuda dels desnonaments, i que ha continuat disparant-se, assolint el pic màxim el 2014, superant els 15.000 -la majoria a la província de Barcelona-. Gairebé vuit anys després, el desallotjament per l'impagament del lloguer són els més nombrosos en l'actualitat. Per combatre aquesta problemàtica s'impulsa el Sindicat de Llogateres de Sabadell, Marina Jiménez (Sabadell, 1988) n'és la portaveu i defensa "el dret fonamental" d'un habitatge i la dificultat que s'està trobant "gent amb feina, precària, però amb feina", remata. Avisa que és un fenomen que ha traspassat les fronteres de Barcelona.          

- Neix el Sindicat de Llogateres de Sabadell. Per què ara? Fa mesos estan en marxa a Terrassa, Rubí, Sant Cugat i Santa Perpètua de Mogoda, entre d’altres.
 
- En el fons som un grup de veïns de la ciutat i naixem agafant els esforços de la PAHC de Sabadell, que porta molts anys fent molt bona feina. I part de la gent de la plataforma, experta en habitatge i legislació, estarà al Sindicat, tot i que serem un òrgan independent.
 
- Es pot dir que és l’embrió de la PAHC?
 
- No, més aviat, som un òrgan independent que actuarà de forma paral·lela amb el suport de la PAHC. Abordem problemàtiques diferents, però les dinàmiques són molt semblants. Tot i que sabem que el llistó de la PAHC està molt alt, perquè ha fet molta feina i molt bona.
 
- Quina serà l’organització a la ciutat?
 
- Després de la presentació d’aquest divendres, a partir de les 19 hores, al Centre Cívic Can Rull, el 30 de gener tenim la primera assemblea, que es farà a la Granja del Pas. I la idea és, inicialment, ajuntar-nos amb la PAHC i aprofitar totes les eines que tenim desenvolupades a la ciutat. I volem, a la segona part de l’assemblea, dividir-la i tractar el casos que afectin al lloguer. Aquesta és la previsió de com ens organitzarem.
 
- Descongestionaran una mica els casos que arriben a la PAHC.
 
-Sí, la idea és unir esforços, tot i que tractem problemàtiques diferents. També ens agradaria que vingués gent nova, fem una crida aquells veïns i aquelles veïnes que no només pateixin pel preu del seu lloguer, també que col·laborin i s’impliquin amb la causa. Seria fantàstic que hi haguessin cares noves.
 
- El Sindicat de Llogateres actuarà o té previst fer-ho en algun barri en especial?
 
- Volem diversificar-nos per tots els barris. Hi ha problemàtiques esteses arreu i els que formem, per ara, el grup som de diverses zones.

"La nostra idea ara per ara és fer acompanyament a la població que tingui problemes"
 
- Què han detectat, quines són aquestes problemàtiques?
 
- De forma general hi ha hagut un increment dels preus dels lloguers, que és fruit de les lleis que van contra els llogaters. A més, hi ha una segona bombolla immobiliària, que ara afecta també als lloguers i ha provocat aquesta crescuda, després d’una caiguda fa, aproximadament, cinc anys. Això ho estem notant. Sense anar més lluny, la setmana passada va sortir una enquesta de l’Ajuntament de Sabadell, en la qual s’assegurava que el 90% de la població creu que el lloguer no s’adequa a la seva renda.
 
A tot plegat, cal afegir la precarització del treball, que no és una problemàtica nova, perquè des de fa anys que s’està denunciant. La gent no arriba a final de mes i els desnonaments ja no són només per l’impagament de la hipoteca, també pel lloguer. La nostra irrupció és per aconseguir un lloguer estable i just. - En quin grau ajuden les mesures aportades des del govern espanyol, passant de tres a cinc els contractes?
 
- En aquest cas, compartim la mesura de mínims amb el Sindicat de Llogaters de Barcelona, que aposten per contractes que vagin dels 6 als 12 anys. De totes maneres, això són objectius més a mig i llarg termini i que estarien agrupats en l’apartat de polítics. La nostra idea ara per ara és fer acompanyament a la població de Sabadell que tingui problemes, perquè hem de conèixer els nostres drets i obligacions i estudiar cas a cas. En paral·lel, però, intentarem fer pressió a nivell polític. No obstant, insisteixo volem fer un acompanyament, perquè al cap i a la fi som un grup de veïns que volem ajudar-nos els uns als altres. Ens movem en el camp de la desobediència, ja que les lleis així ho permeten perquè tenen escletxes.
 
- El Sindicat de Llogateres defensa l’ocupació?
 
- Sí, en aquest sentit estem en sintonia amb la PAHC i la seva obra social. De fet, fa poques setmanes van entrar en un altre bloc, el cinquè, batejat amb el nom de la Maternitat d’Elna.
 
- I amb l'Ajuntament quina relació hi haurà? Segons dades municipals, hi ha uns 7.500 habitatges buits.
 
- Sabem que s’està intentant dinamitzar tot aquest parc d’habitatges. Encara és aviat per dir com serà la relació amb l’Ajuntament, però sí que et puc dir que la idea és estar en contacte i esperem comptar amb la seva col·laboració. Tot i així, és una feina d’altres companys i és aviat, tot just comecem.
 
- Les relacions amb la resta de Sindicats, tant a nivell de Vallès, com amb Barcelona com serà? Perquè col·laborar amb la capital catalana també és evitar que la gent marxi a l’àrea metropolitana.
 
- És una problemàtica que es va fent gran i una és conseqüència de l’altra, això és cert, però tots compartim molts objectius, és una problemàtica transversal. De fet, hi ha hagut companys que han estat assistint a Barcelona per veure com s’organitzen i demès. Segur que estarem en contacte, però encara és aviat, no puc dir-te com ho farem. En el fons, aquestes coses s’aprenen sobre la marxa, ja ho anirem veient quan ens arribin el casos.