VÍDEOS i FOTOS Mig miler de persones protesten a Sabadell per les detencions d'aquest dimecres

A Sabadell entitats i representants polítics com l'alcalde, Maties Serracant, i l'exalcalde Juli Fernàndez han participat en la concentració

Concentració a la plaça Doctor Robert de Sabadell
Concentració a la plaça Doctor Robert de Sabadell | Albert Segura
16 de gener del 2019
Actualitzat a les 20:50h
Un total de 16 detencions per un suposat delicte de desordres públics durant l'ocupació de vies en l'aniversari de l'1-O. Aquest és el balanç d'una jornada policial que ha mobilitzat de nou el sobiranisme a les portes del judici. Arreu del territori s'han convocat protestes contra les detencions d'activistes i alcaldes per part de la policia espanyola.
 A Sabadell, mig miler de persones s'han concentrat a la plaça Doctor Robert per denunciar aquestes detencions, una cita que ja estava programada però per reclamar l'alliberament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, avui que ja fa 15 mesos que es troben en presó preventiva. Entitats independentistes, entre elles el CDR local, Òmnium o Primàries Sabadell, han denunciat l'acció d'un Estat que no han dubtat en qualificar de repressor.

Així, en els discursos que s'han ofert als assistents s'ha parlat d'una "operació policial que és una nova ràtzia repressiva", motiu pel qual s'ha manifestat la voluntat de seguir "disposades a lluitar els nostres drets". En aquest sentit, un concepte que ha ressonat a la plaça ha estat el de la unitat de partits, reclamant que les forces independentistes vagin de la mà a la cursa electoral del proper mes de maig. 
 

Una pancarta demanant la llibertat dels presos. Foto: Albert Segura


Maties Serracant: "No hi ha diàleg possible"

L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant (Crida per Sabadell), ha participat en l'acte però no des de la tarima, sinó com un assistent més. No obstant, en declaracions a la premsa, ha lamentat l'actuació policial: "Se salten els protocols, venen de matinada, i avui són dos alcaldes de la CUP els que han estat objecte de detencions", ha assenyalat.

Serracant ha destacat que es tracta d'una "actuació repressiva" que es duu a terme just abans del judici polític que afrontaran els presos independentistes: "No hi ha diàleg possible, hi ha bel·ligerància", ha denunciat, condemnant els arrestos d'aquest dimecres i refermant-se en el paper dels alcaldes, com a càrrecs electes, de defensar l'ampli suport al dret a l'autodeterminació.


Juli Fernàndez: "Encara que de vegades sembli que no ens posem d'acord, hem de seguir junts!"  

L'exalcalde Juli Fernàndez (ERC) ha participat davant del micròfon, posant-se al costat dels alcaldes arrestats de la CUP, i amb un record als Jordis, als exconsellers empresonats, a l'exvicepresident Oriol Junqueras i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, així com els exiliats: "La mateixa repressió és la que pateixen ells des de fa més d'un any, i la que pateixen els detinguts d'avui", assegurant que "hi ha un Estat que busca espantar-nos".

En aquest sentit, ha assegurat que en dies com els d'avui cal que "ens acompanyem, ens estimem i tinguem cura els uns dels altres". "Encara que sembla que no ens posem d'acord, hem de seguir estant junts, construint la unitat d'estratègia per assolir la República catalana, cap de les estratègies de l'Estat pot fer que això es trenqui, el que hem de fer és persistir fins la victòria", ha expressat.
 

Assistents a l'acte a Sabadell. Foto: Albert Segura