​Sant Cugat aconsegueix reduir un 5% els robatoris a domicilis

Incorporarà millores tecnològiques per seguir reforçant la seguretat ciutadana

Agents de policia formant-se per pilotar drons
Agents de policia formant-se per pilotar drons | Juanma Peláez
Redacció
15 de gener del 2019
​Sant Cugat del Vallès ha aconseguit reduir un 5% els robatoris a domicilis de la localitat. Per primera vegada en 12 anys, el municipi ha registrat una baixada dels robatoris amb força a domicilis.

L'any 2017 es van produir 699 robatoris i l’any passat 664. Aquestes dades contrasten en un context general de pujada d’un 10% d’aquest delicte al conjunt de Catalunya. "Devem ser dels pocs municipis", ha destacat el cap de la policia local, Manel Rodríguez, "on han baixat els robatoris a domicilis".

La reducció a Sant Cugat durant el 2018 s’ha produït a la zona més poblada del municipi (nucli -17%), a Mira-sol (-24%) i a les Planes (-14%), s’ha mantingut igual a la Floresta (+0%) i a Valldoreix, en canvi, s’ha registrat un augment del 81%. Per aquest motiu el dispositiu policial a Valldoreix s’ha intensificat amb l’objectiu d’aconseguir una reducció en aquesta zona del municipi.

D’altra banda, el nombre de detinguts a Sant Cugat relacionats amb aquest tipus de delictes s’ha incrementat un 30%, passat de 29 (any 2017) a 38 (any 2018). “Aquests resultats”, ha dit Rodríguez, “no són fruit de la casualitat, però no abaixem la guàrdia i seguirem treballant intensament amb la policia local de Sant Cugat”.

Tot i aquestes dades positives, l'alcaldessa, Carmela Fortuny, i Manel Rodríguez han refermat novament el compromís de l’Ajuntament i dels Mossos d’Esquadra de seguir focalitzant les actuacions policials per evitar els robatoris amb força a domicilis. En aquest sentit, s’ha posat en valor els bons resultats que dóna la intensa coordinació entre Policia Local i Mossos per fer front comú als robatoris a les llars. Una col·laboració que inclou una reunió setmanal per analitzar els fets delictius, una planificació conjunta o la posada en marxa de patrulles de paisà.

“La seguretat ciutadana”, ha subratllat l’alcaldessa, “és una prioritat, tenim una estratègia basada en tres pilars: la cooperació entre Policia Local i Mossos d’Esquadra, el treball de la policia local des de la proximitat i la incorporació de millores tecnològiques per seguir reforçant la seguretat”.  

Fortuny també ha remarcat que “seguirem treballant perquè aquesta tendència a la baixa es consolidi” i, a la vegada, també ha explicat que “com a ciutat també seguim reclamant més efectius dels Mossos d’Esquadra”.

L’acte de balanç de la seguretat ciutadana del 2018 també ha comptat amb la presència de la tinenta d’alcalde d’Entorn Urbà, Mobilitat i Seguretat Ciutadana, Cristina Paraira; el director de l’àmbit de seguretat ciutadana, Jaume González; i l’inspector en cap de la policia local, Josep Maria Escarré.

Drons i més càmeres de videovigilància

L’alcaldessa ha avançat que aquest any 2019 l’Ajuntament té previst incorporar a la Policia Local millores tecnològiques per seguir reforçant la seguretat ciutadana. Són les següents:
12 noves càmeres de videovigilància. La majoria s’instal·laran en zones on encara no hi ha aquests tipus de dispositius, com són Valldoreix i els barris de Mira-sol i la Floresta.

Les càmeres estaran dotades amb lector de matrícula i d’un sistema de control intel·ligent per detectar un cotxe que repeteixi reiteradament una mateixa ruta en un curt espai de temps o que circuli a velocitat molt reduïda. Paral·lelament, també s’incorporaran millores a la sala de comandament per poder fer un control més exhaustiu a través de les càmeres de videovigilància.

A finals d’aquest primer trimestre l’Ajuntament té previst adquirir un dron per reforçar les tasques de vigilància i de patrullatge de la policia local. Al llarg del 2019 també es preveu incorporar-ne un segon.Serviran per donar suport al patrullatge i estaran equipats amb una càmera normal i una altra càmera tèrmica per tal de fer seguiments en zones boscoses i en hores de foscor. Els drons disposaran de totes les característiques tècniques requerides per AENA. Actualment hi ha dos agents de la policia local que ja han rebut formació per pilotar aquests aparells i properament continuaran les formacions a més agents.

Aquestes millores tecnològiques són fruit de l’increment pressupostari de 250.000€ en matèria de seguretat ciutadana que l’Ajuntament ha previst per a l’any 2019.