​Joan Nualart: «Abans als Tres Tombs de Sabadell hi sortien molts cavalls de la ciutat»

El president de la Colla Vella ens parla de la Passada, que aquest dijous torna a la capital vallesana

Joan Nualart, a la Passada de 2018
Joan Nualart, a la Passada de 2018 | NS / Cedida
16 de gener del 2019
Després de Reis, Sabadell espera amb candeletes la segona cavalcada de l’any, la dels Tres Tombs. Mentre que algunes localitats la cita es fa en cap de setmana, a la capital la vallesana la tradició mana, i es fa per Sant Antoni Abat. Aquest any, la Germandat de Sant Antoni Abat, la Colla Vella, encapçala la comitiva de carrosses i genets, i per aquest motiu el seu president, Joan Nualart, en dona detalls en una entrevista a NacióSabadell.

- Tothom espera la Passada, però quin és l’origen?

- És de caràcter religiós, els pagesos, per Sant Antoni portaven els animals a beneir a l’església per prevenir-los de pestes i altres malalties. Al matí s’anava a l’església, es feia una cerimònia, els beneïen, i per celebrar el moment, es feien tres voltes a la plaça del poble. Després ja marxaven a la feina.

- I a Sabadell la tradició es manté.

- Sí, però ja no es fa com anys enrere. Abans, la Plaça Major, tenia dos sentits de circulació, a banda i banda. Quan hi arribàvem, després de baixar tota la Rambla i tornar-la a enfilar, fèiem tres voltes al voltant de la plaça. Però va començar a sumar-se més gent, ja no hi cabíem, i es va deixar de fer les tres voltes. Ara es baixa fins la Rambla, tocant a Gran Via, es dona la volta i es refà el recorregut.

- Al final de la Rambla, però, hi ha qui fins fa poc encara seguia la tradició…

- Sí, algun carruatge decidia fer tres voltes allà baix, però ja s’ha deixat de fer perquè entretenia molt la passada, calia esperar molta estona, i en pujar de nou es generava molta distància entre carruatges.
 

Un carruatge als Tres Tombs de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


- A Sabadell des de quan es fa la Passada?

- La Colla Vella data de 1871, això vol dir que estem parlant de vora 150 anys. Abans a la ciutat hi havia molt cavall, molts sabadellencs tenien el seu propi animal, i hi sortía molt veí a desfilar. Recordo quan era petit, abans als Tres Tombs de Sabadell hi sortien molts cavalls de la ciutat, s'hi veia molta gent de la localitat, i a més era molt complicat dur el bestiar amunt i avall, entre municipis. Ara això és molt més senzill, i s’hi suma gent de Castellar, de Ripollet, de Sentmenat, de Cerdanyola i fins i tot de Barcelona.

- I aquest dijous quina és la previsió?

- Seguirem la tradició i a les 8.00 hores anirem a buscar els abanderats, per esmorzar a casa seva. Allà ens hi reunim get de l’entitat i fem petar la xerrada. Cap a les 9.30 hores sortim cap a la plaça del Taulí, on a les 10.00 hores es farà la benedicció i ens trobem les dues colles, la Vella i la Jove. Després, nosaltres anem a l’església de Sant Fèlix, i fem la missa. Deixem els cavalls a fora, i després fem un recorregut a peu fins l’Urpí, on hi fem un vermut. Després, tots cap a casa dinar, i a la tarda ens retrobarem tots a l’Eix Macià per fer la Passada, que arrencarà a les 17.00 hores.

- I el més esperat: animals i caramels.

- Sí, hem comprat una tona de caramels per repartir entre els membres de l’entitat i perquè els tirin des dels cavalls i carruatges. A més tenim col·laboradors de la ciutat que ens aporten més caramels, així que no en faltaran.
 

Tres Tombs de Sabadell Foto: Juanma Peláez