El govern espanyol estudia apujar l’edat de jubilació un any més

El secretari d'Estat de la Seguretat Social anuncia la possibilitat d'augmentar-la per garantir la sostenibilitat futura de les pensions

Manifestació a Barcelona en defensa de les pensions
Manifestació a Barcelona en defensa de les pensions | ACN
11 de gener del 2019
Actualitzat a les 12:39h
El secretari d'Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, ha confirmat aquest divendres que el ministeri de Treball està estudiant mesures per poder elevar l'edat de jubilació. Amb aquesta possible nova mesura, argumenta que es podria garantir la sostenibilitat futura del sistema públic de pensions.
 
"Cal endarrerir l'edat efectiva de jubilació un any", ha assenyalat Granado, una mesura que hauria d'afectar tant a les jubilacions anticipades com les de l'edat ordinària de 67 anys. "Hem d'aconseguir retardar la sortida del mercat laboral de tots els col·lectius, alguns de forma voluntària i altres, obligatòria", ha remarcat el secretari, que ha afegit que "és una cosa que ja passa en altres països, no seria exclusiu d'Espanya".
 
Granado ha anunciat que es reunirà amb sindicats i patronals la pròxima setmana per començar a tractar aquest tema i ha assegurat que han "de trobar punts de coincidència per arribar a un gran acord". Aquest anunci arriba després que l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal xifrés en 15.000 milions d'euros el dèficit de la Seguretat Social, equivalent a un 1,5% del PIB.

Fórmules flexibles en funció del sector

L'objectiu prioritari és fomentar les llargues carreres de jubilació, de manera que s'aconsegueixi reduir la sortida anticipada de treballadors del mercat laboral. A més, el ministeri de Treball vol buscar fórmules flexibles en els diferents sectors ja que la càrrega física no és la mateixa per a tots els treballadors.
 
El ministeri considera prioritari trobar mesures per elevar de forma voluntària l'edat efectiva de la jubilació, però no descarta impulsar mesures que el facin obligatori. La Seguretat Social també vol elevar el número d'anys que utilitza pel càlcul de les pensions més enllà dels 25 anys que s'arribarà el 2022. "Ampliar el període de còmput de la pensió farà el sistema més just, ja que reps en funció del que has aportat", ha assenyalat el secretari.