L'Observatori del Vallès elabora un Mapa de Recursos contra la pobresa a la comarca

El Vallès Occidental disposa de 174 milions d'euros l'any per fer front a la pobresa i la desigualtat

Mapa de recursos per a combatre la pobres al Vallès Occidental
Mapa de recursos per a combatre la pobres al Vallès Occidental | CCVOC
Redacció
13 de gener del 2019
L'Observatori Comarcal del Vallès Occidental ha publicat el Mapa de Recursos contra la pobresa a la nostra comarca amb la finalitat d'identificar i quantificar els recursos públics i privats dedicats a combatre la pobresa i cobrir les necessitats més bàsiques de la població, com ara l'habitatge o la manutenció. 

Aquest treball s'emmarca dins de les activitats impulsades per la Comissió mixta d'observació permanent de la pobresa i la desigualtat del Vallès Occidental i pretén oferir una visió global de totes les iniciatives de lluita contra aquesta qüestió que es desenvolupen al territori. 

L'estudi s'ha centrat en aquells recursos que cobreixen les necessitats més bàsiques de la població, atès que altres necessitats vitals, com les relacionades amb l'educació o la salut, ja són abordades des del sistema públic de protecció social. També s'inclouen els recursos assistencials destinats a cobrir les situacions d'atur, així com les prestacions no contributives i les rendes mínimes d'inserció. 

El Vallès Occidental disposa de 121 recursos amb un cost anual estimat de 174 milions d'euros de despesa l'any que es distribueixen directament entre les persones beneficiàries. Més del 80% de la despesa correspon a subsidis i prestacions no contributives per desocupació.

Els recursos destinats a cobrir les necessitats d'habitatge i energia representen un 9,8% del total, amb uns 17 milions d'euros l'any. D'aquests, prop del 90% es destinen al pagament de les quotes de lloguer o hipoteca. 

Per últim, el cobriment econòmic de les despeses de manutenció és de més de 15 milions d'euros. La partida econòmica més elevada es dedica al programa d'ajuts individuals de menjador escolar amb el 64% del cost. 

El mapa també analitza quines són les fonts de finançament de tots els recursos assistencials identificats a la comarca. Així doncs, l'equip de l'Observatori facilita l'accés a la informació per mitjà de dues aplicacions online que permeten a l'usuari consultar i explorar les dades ja sigui a través d'un arbre de continguts o d'un mapa municipal.