La directiva d'Smatsa nega que paguessin actes electorals del PSC de Sabadell

El gerent i la responsable de comunicació han declarat davant la jutgessa que instrueix el cas Mercuri

10 de gener del 2019
Actualitzat el 17 de gener a la 13:36h
Protesta davant del jutjat de Sabadell
Protesta davant del jutjat de Sabadell | Albert Segura
Smatsa nega qualsevol tipus de pagament durant la campanya electoral del PSC del 2011 a Sabadell. Així ho ha explicat l’advocat de l’acusació popular, Raúl Garcia Barroso, després que el gerent de l’empresa concessionària del servei de recollida d’escombraries i la neteja viària, així com la responsable de comunicació, han declarat en qualitat d’investigats davant la jutgessa que instrueix el cas Mercuri, Beatriz Faura. Cap dels dos ha fet declaracions a la sortida de les seves compareixences.

Segons Barroso, tant Eugenio Díaz com Marina Taltavull han negat les acusacions, que els situen en l’ull de l’huracà en el tracte de favor que l’empresa hauria tingut per aconseguir l’adjudicació del servei. Concretament, se’ls atribueixen contactes previs a l’inici del procés públic per assumir la concessió, amb informació privilegiada, així com pagaments per afavorir la candidatura de Manuel Bustos en la seva cursa per revalidar l’alcaldia de Sabadell, el més destacat el gran sopar electoral a la pista d’atletisme,

"Han negat totes les acusacions, ell ha negat el pagament d’actes electorals, deia que no tenien cap coneixement previ de les clàusules del contracte, i s’han negat a contestar les preguntes de l’acusació particular i la popular", ha expressat Barroso a la sortida del jutjat. No obstant, l’advocat apunta que dos mesos abans que es fessin públiques les bases del concurs la policia va localitzar esborranys de les condicions i un correu electrònic, remès pel llavors cap d’espai públic de Sabadell, Xavier Izquierdo, amb el títol “plec”.

Pel que fa al gran sopar de Manuel Bustos, Barroso ha explicat que Eugenio Díaz ha negat el pagament del seu cost, si bé ha parlat d’un altre sopar a Castellarnau que sí que va pagar l’empresa, però no vinculat amb la campanya. D’altra banda, també ha admès una amistat personal amb Paco Bustos, germà de l’exalcalde i llavors regidor d’Espai Públic.

Qui també havia de declarar avui però no ho ha pogut fer, al·legant malaltia, ha estat l'administrador únic i propietari del Grup Vendex, Gervasio Rolando Rodríguez. Amb tot, al febrer es preveuen noves declaracions d’investigats i testimonis, que s’espera que aportin més dades sobre les relacions entre el PSC quan governava Sabadell i l’empresa concessionària.
 

Sortida de Marina Taltavull del jutjat. Foto: Albert Segura


Bronca per una possible entrada d’amagat

Tot i que molts mitjans eren a la porta dels jutjats abans de les 9.00 hores, moment en què obren portes, cap periodista ha vist accedir per la porta principal els dos investigats. Això ha dut a què membres de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció traslladessin la situació a l’interior del jutjat, on testimonis directes han explicat que Eugenio Díaz ha defensat que ha accedit per la porta principal, com tothom ha de fer.

Aquesta situació, però, ha posat sobre la taula un fet que s’ha donat en altres ocasions, on alguns investigats no se’ls ha aconseguit veure accedir per l’entrada habitual. Arrel d’això, s’ha plantejat si havien utilitzat accessos alternatius, com ho és la porta destinada al funcionariat, que es troba en un lateral, o els accessos des del bloc adjacent, on hi ha despatxos d’advocats, entre altres.

Aquest dubte ha generat tensió en els passadissos del jutjat, sense que s’hagi acabat sabent del cert com ha estat l’entrada a l’edifici.