​La repatriació dels alpinistes vallesans morts al Perú serà «lenta i llarga»

Els equips d'atenció psicològica s'han activat per atendre l'entorn proper als tres joves

Roda de premsa de la Federació
Roda de premsa de la Federació | Europa Press
Redacció
08 de gener del 2019
Actualitzat a les 14:36h
La  Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya adverteix que el procés de repatriació dels excursionistes catalans morts al Perú mentre baixaven del Nevado Mateo serà "lenta i llarga". Així ho ha expressat en roda de premsa el seu president, Jordi Merino, que ha lamentat la mort dels tres excursionistes vallesans i el guia, de nacionalitat peruana.

Merino ha destacat que les pluges de les darreres setmanes han complicat el rescat dels cossos de les quatre víctimes (dos de Sant Cugat i un de Cerdanyola) i del supervivent, també veí de Cerdanyola. En aquest sentit, ha afirmat que aquest últim excursionista es troba hospitalitzat però està fora de risc, però que el procés de repatriació dels cossos dels seus companys serà lent. De moment han estat traslladats a un centre hospitalari, i que ara començarà el tràmit burocràtic.

Merino també ha confirmat que cap dels excursionistes catalans, de 26 anys, estava federat, no eren socis del Club Muntanyenc Sant Cugat ni acudien al rocòdrom, sinó que practicaven el muntanyisme "com una afició més". També ha apuntat que eren estudiants adscrits a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Una ruta accessible i fàcil

L'experimentat excursionista de la Federació Jordi Pons ha assegurat que el rescat s'ha fet amb la col·laboració de l'Exèrcit de l'Aire del Perú i ha destacat que es tracta d'una muntanya "accessible i fàcil d'ascendir, però no sense risc". Pons ha sostingut que en aquella zona hi ha diversos cims inferiors a 6.000 metres freqüentats per excursionistes que no són alpinistes, i ha afegit que els Andes hagin patit canvis aquests darrers anys per raons climatològiques que "estan complicant la manera d'accedir als cims".

En aquest sentit, Merino ha explicat que han contactat amb el Club Andino Peruano, que els ha assegurat que el canvi climàtic feia difícil que els guies poguessin preveure el risc d'accidents en aquella zona. "Les proves de perillositat es fan a la part de la base, aquest risc és el que hem d'assumir", ha reconegut Pons, que ha dit desconèixer aquesta muntanya i que per això és difícil determinar si els excursionistes van arriscar massa i com és la zona on es va produir l'allau.

La tragèdia després de coronar un 5.000

El grup provava de pujar el pic Nevado Mateo de Perí, de 5.000 metres, aquest diumenge passat. El supervivent, Pablo Belmonte, ha relatat que els seus companys van quedar sepultats pel despreniment de gel quan ja descendien la muntanya. Belmonte va ser evacuat a l'Hospital de Carhuaz i més tard ingressat en una clínica a causa de les seves greus lesions en diverses zones del cos.



Vint membres de la Unitat de Salvament d'Alta Muntanya de Caraz de la Policia Nacional i de l'Associació de Guies de Muntanya del Perú es van traslladar a la zona de l'accident, on van trobar amb vida el guia peruà, de 39 anys. Poca estona després, però, va morir.

Fonts d'Acció Exterior han indicat que els familiars d'algunes de les víctimes s'han posat en contacte amb la conselleria, que els ha ofert suport i ha gestionat el seu contacte amb el ministeri d'Afers Estrangers espanyol.