El Vallès Occidental és la tercera comarca amb més renda per càpita

Se situa en els 16.900 euros, per sobre de la mitjana catalana | Així ho indiquen dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya

ACN
28 de juliol del 2015
Actualitzat a les 10:05h
El Vallès Occidental és la tercera comarca amb més renda per habitant de Catalunya, amb 16.900 euros, i per sobre de la mitjana de l'any 2012. Així ho indiquen dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), que situen aquest territori per darrera del Barcelonès (18.400 euros) i del Baix Llobregat (17.100 euros). Sant Quirze del Vallès torna a situar-se com un dels municipis més rics, amb 20.200 euros per ciutadà, al costat de Sant Cugat del Vallès i Teià. 

L'Idescat ha presentat aquests resultats amb la nova base 2010 que incorpora el nou estàndard metodològic obligatori de la Unió Europea (SEC- 2010). El canvi de base representa un trencament de sèrie amb els resultats d'anys anteriors ja que per primera vegada s'ha inclòs en el càlcul una estimació del lloguer imputat dels habitatges de propietat i també s'han utilitzat noves fonts d'informació elaborades per l'Idescat, com ara les afiliacions i les pensions contributives de la Seguretat Social segons la residència padronal dels afiliats i pensionistes. 

L'any 2012 la renda per habitant disminueix pràcticament a totes les comarques excepte la Val d'Aran1 (3,4%), el Pallars Jussà (2,3%), la Terra Alta (1,0%), i amb menys intensitat la Segarra (0,6%) i l'Alt Urgell (0,3%). A l'altre extrem, hi ha tres comarques que han registrat disminucions del nivell de renda per habitant superiors al 4% en relació amb l'any anterior: la Ribera d'Ebre, l'Alt Camp i el Pla d'Urgell. 

Sant Quirze, entre els municipis més rics

L'anàlisi per municipis mostra que Teià (Maresme), amb 21.500 euros per habitant, és el municipi amb el nivell de renda més elevat, un 29,5% superior a la mitjana catalana. El segueixen dos municipis de la comarca del Vallès Occidental: Sant Cugat del Vallès, amb una renda per habitant de 20.900 euros, i Sant Quirze del Vallès, amb 20.200 euros. Aquests municipis es caracteritzen per una elevada proporció de remuneració d'assalariats i una baixa proporció d'ingressos procedents de prestacions socials.