Barcelona ajudarà a gestionar el boom turístic a l'àrea metropolitana

Els visitants a la demarcació de Barcelona van créixer un 30% el 2017

Els visitants a la demarcació de Barcelona van créixer un 30% el 2017
Els visitants a la demarcació de Barcelona van créixer un 30% el 2017 | Albert Alcaide
06 de gener del 2019
El nombre de visitants a llocs turístics de la demarcació de Barcelona, sense comptar la capital catalana, va créixer un 30% el 2017, últim any amb dades disponibles, en comparació amb l'any anterior. Són dades del darrer informe de l'activitat turística a Barcelona i Entorn, elaborat per l'Observatori del Turisme a Barcelona ciutat i regió. 

L'Ajuntament de Barcelona en fa una lectura positiva ja que, segons la seva anàlisi, bona part dels visitants pernocten a la ciutat i durant el dia visiten altres punts, la qual cosa permet "alleugerir la pressió turística" a la capital catalana, en paraules del regidor Agustí Colom. La pressió turística, doncs, es desplaça i Colom assegura que Barcelona està disposada a abordar l'arribada de visitants de manera específica amb els municipis que hagin registrat un augment de les visites, més enllà de la tasca que fa la Diputació de Barcelona.

El lloc més visitat el 2017 va ser la Roca Village, amb 4,6 milions de persones, seguit del Monestir de Montserrat  amb 2,7 i el Viladecans Style Outlet amb 2,6. Tot i que les xifres totals no corresponen només a turistes Colom afirma que en bona part les persones registrades es poden englobar dins l'activitat turística.

Els altres deu punts més visitats de la demarcació de Barcelona són el Circuit de Barcelona-Catalunya, el Canal Olímpic de Catalunya Castelldefels, el Mont Sant Benet, el Parc Natural del Montseny, l'Espai Natural del Delta del Llobregat, el Museu de la Ciència i la Tècnica i Catalunya en Miniatura.

Segons Colom, el consistori barceloní ja comparteix l'anàlisi sobre el fenomen turístic amb ajuntaments del seu entorn però el govern municipal valora fer un pas més. "No descartem treballar directament amb cada un dels ajuntaments", assegura.

Lleuger ascens del turisme a Barcelona

D'altra banda, entre el gener i el novembre d'enguany, el nombre de turistes que han visitat Barcelona ha crescut un 4,58% respecte del mateix període de l'any passat mentre que el nombre de pernoctacions a la ciutat ha crescut un 1,86%. A més, a falta de dades del desembre es preveu que el nombre de reserves durant l'últim mes de l'any creixi un 20%.

Pel que fa a l'origen dels turistes, ha caigut un 1,7% el nombre de visitants d'altres punts de l'estat espanyol mentre que el nombre de turistes internacionals ha crescut un 6,12%. 

Els llocs més visitats de la ciutat són la Sagrada Família amb 4,5 milions de visitants, el Park Güell (3,1) i el Museu del Barça (1,8). 

Per Colom, les dades demostren que Barcelona "manté un grau d’atracció rellevant" i "dissipen qualsevol debat".