La crema de contenidors augmenta un 6% el 2018

L'any es tanca amb 202 unitats calcinades

Imatge d'arxiu d'un dels episodis de crema de contenidors
Imatge d'arxiu d'un dels episodis de crema de contenidors | NacióSabadell / Cedida
03 de gener del 2019
Actualitzat a les 12:12h
202 contenidors cremats, un 6,32% més que el 2017. Una xifra que ha sortit dels 129 episodis que ha registrat la ciutat al llarg de 2018, segons dades de la Policia Municipal i els Bombers, que NacióSabadell ha recollit i recopilat. Els registres són molt semblants els dels últims tres anys, coincidint amb el 2016 que també es van superar les 200 unitats calcinades.

De fet, el 2018 ha tornat a créixer aquest atac al mobiliari urbà, després que el 2017 caigués un 8% -190-. Respecte el 2016, els números han estat pràcticament els mateixos, un descens d'una mica més de l'1% -205-. La diferència amb 2015 es dispara, amb un 48,5% més d'incendis. 

No només s'han cremat contenidors, dins d'aquest més de centenar d'episodis, també s'han danyat. En cas aquest cas, han estat 37 les unitats que han estat parcialment cremades. Però també hi ha hagut casos en què les flames només han afectat el contingut, 25, bàsicament per la ràpida actuació dels cossos de seguretat, així com de veïns de la zona que han evitat la propagació del foc. 

A diferència de la primera part de l'any, en la qual s'han donat més de la meitat de la crema de contenidors -136-, la percepció era que havien baixat en el segon semestre. Així, en el tercer trimestre de l'any passat s'han incinerat gairebé els mateixos que la nit de Sant Joan. No obstant, ha estat a partir d'octubre, amb 23 contenidors cremats, quan ha repuntat i que s'ha acabat tancant amb la dotzena del darrer mes de l'any.


Juny, el mes més virulent 

Dels 12 mesos de l'any, juny ha liderat la crema d'unitats. En total, 54, gairebé el 60% del trimestre d'aquests episodis concentrats en el sisè mes de 2018. Un fet que s'atribueix a la nit de Sant Joan, que només en aquelles hores va acabar amb 28 incendis i 12 cotxes afectats

Durant el mes juny no només s'ha registrat la xifra més alta, també la segona. La matinada del dia 28 es van calcinar sis contenidors. Les flames també van afectar dos vehicles estacionats i un arbre, sent un dels capítols més negres d'aquest acte incívic el 2018.

Una pràctica estesa a tots el barris    

La crema de contenidors no ha tingut una ubicació en especial, s'ha repartit pràcticament per tots els barris de Sabadell. Tot i que una gran part han tingut lloc al nord de la localitat, en zones com Can Puiggener, Can Deu, la Plana del Pintor i Can Rull, entre d'altres.