L'abecedari sabadellenc del 2018

El resum de l'any en 26 paraules

Un fumigador en un pis afectat per les xinxes a Sabadell
Un fumigador en un pis afectat per les xinxes a Sabadell | Meritxell Moreno
31 de desembre del 2019
Acaba el 2018 i toca fer resum de les notícies i esdeveniments més rellevants que han passat a Sabadell durant aquest any. Des del soterrament total dels FGC al seu pas per la ciutat fins les fuetades de l'1-O de 2017 a la ciutat, passant per un accident aeri amb víctimes mortals. Aquests han estat alguns dels fets més destacats que repassem paraula per paraula.
 

L'avioneta accidentada a Badia. Foto: Juanma Peláez


A Accident aeri: L'accident mortal d'una avioneta en xocar contra una benzinera a tocar de l'Aeroport de Sabadell ha reobert el debat sobre si aquest equipament ha de seguir en funcionament amb les activitats recreatives actuals. Ajuntaments com els de Sant Quirze o Badia en demanen la limitació d'usos, mentre que el de Sabadell demana disposar de més informació al respecte.

B Manuel Bustos: L'exalcalde de Sabadell ha estat novament condemnat, aquest cop a 3 anys de presó, per treure multes a familiars a través de la seva influència sobre la Policia Municipal. Es tracta de la segona sentència, que podria suposar el seu ingrés a un centre penitenciari.
 

Manuel Bustos, a la sortida del jutjat de Sabadell. Foto: Albert Segura


C Carrils bici: Sabadell ha anat consolidant els carrils segregats per a bicicletes en espais com la Ronda Ponent o l'avinguda Concòrdia. A més, se n'ha projectat un de nou per unir la ciutat amb Terrassa a través de Matadepera, i s'està posant fil a l'agulla per unir-la amb Sant Quirze.

D Dimissions: la citació com investigats dels regidors del PSC Anna Carrasco i Cristian Sánchez per la peça 30 del cas Mercuri va dur els membres del grup municipal a presentar les seves renúncies al càrrec.

E Patinets elèctrics: La mort d'una dona que va caure mentre anava en patinet elèctric a Sabadell ha incrementat la intensitat del debat sobre aquest tipus de vehicles a tot l'Estat. Es tracta d'un aparell que aquest any ha augmentat la seva presència als carrers, i això implica problemes de convivència amb els vianants que cal resoldre.
 

Visita a les obres del soterrament dels FGC a Sabadell. Foto: Albert Segura


F Soterrament FGC: Les obres per soterrar les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat (FG) a Sabadell han arribat aquest 2018 al seu final, amb la cobertura total de vies fins el castell de Can Feu. 

G Museu del Gas: Després de mesos d'especulacions, aquest setembre el MUseu del Gas de Sabadell va tancar portes definitivament. El pas es feia després que Gas Natural traslladés les seves seus a Madrid, i en mig d'un pla per reorientar la difusió del fons de la seva fundació.
 
H Busos híbrids: La flota de Transports Urbans de Sabadell ha incorporat aquest any una nova tanda de busos híbrids. Es tracta d'una iniciativa local per fomentar la mobilitat sostenible i remodelar la flota, que havia quedat molt envellida.
 

Els nous autobosus híbrids de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


I Ill·luminació nadalenca: La ciutat s'ha tornat a il·luminar per Nadal, i en aquesta ocasió, i per primer cop, aquest tipus de llums han arribat a l'Eix Macià, amb elements que ressegueixen el tronc central just davant de la zona més comercial d'aquest espai.

J Jardinets: Per segon any consecutiu, els jardinets del centre han acollit el festival d'estiu Fresc Festival, omplint d'activitats aquesta zona de l'Espai Cultura. A banda, i per primer cop, el Campament Reial s'ha instal·lat aquí, després de passar pel Racó del Campanar o la plaça del Gas.
 
K Park Paladium: La mítica discoteca de Sabadell ha tancat portes aquest 2018 per ordre municipal. Deixa enrere anys d'història, a la vegada que deixa tocada de mort la coneguda Zona Hermètica de Sabadell.
 

Festa i cava davant la papereria Costa de Sabadell. Foto: Albert Segura


L Loteria: Per segon cop i amb deu anys de diferència, el primer premi de la Grossa, concretament a la papereria Costa. Quatre dècims que van ser venuts tots per màquina.

M Eleccions Municipals: Les principals formacions van definint quines seran les seves cartes de cara a les eleccions municipals, que se celebraran el maig de 2019. Marta Farrés, Juli Fernàndez, Marisol Martínez o Lourdes Ciuró són alguns dels noms que ja s'han confirmat per encapçalar les llistes a Sabadell.

N Nit de Santa Llúcia: Sabadell va acollir per segon cop a la història la celebració de l'entrega de premis d'Òmnium Cultural, en honor al seu president, el veí de la ciutat Jordi Cuixart, empresonat a Lledoners. 
 

Un agent de la policia espanyola trenca el vidre de l'escola Nostra Llar de Sabadell. Foto: Creueta 119

O Plaça 1 d'Octubre: Sabadell ha buscat sense èxit un espai per rebatejar-lo amb el nom de l'1 d'Octubre, en honor als fets ocorreguts al 2017, i que van suposar l'entrada de la policia espanyola a l'escola Nostra Llar a la recerca d'urnes i paparetes. El carrer Calderón, la plaça d'Espanya o la plaça d'Antoni Llonch han estat alguns dels emplaçaments proposats, aquest darrer amb un consens polític que al final es va tòrcer.

P Presos polítics: Carme Forcadell i Jordi Cuixart són els dos veïns sabadellencs que segueixen entre reixes per la seva activitat política. Tots dos seran jutjats pel Tribunal Suprem, fet que obligarà a traslladar-los de les presons catalanes a les de Madrid mentre duri el judici.

Q Pàrquing del Vapor Turull: Aquest emplaçament del centre de la ciutat acollirà una zona de jocs infantils, una decisió que no ha causat bona impressió entre l'oposició. Es tracta d'un primer canvi per a un espai que està cridat a deixar de banda l'espai d'aparcaments.
 

Esteban Gesa (PP) amb la foto del rei. Foto: Albert Segura


R Retrats: El ple de l'Ajuntament de Sabadell ha viscut aquest any la desaparició del retrat de Felip VI, fet que va moure el regidor popular Esteban Gesa a dur-se'n un de casa durant la sessió plenària. A més, fins aquest mes de desembre no ha arribat el retrat del president de la Generalitat, Quim Torra, motiu pel qual el de Carles Puigdemont, destituït per Mariano Rajoy el mes d'octubre de 2017, s'ha mantingut presidint les sessions fins el ple de novembre.

S Smatsa: El contracte de l'empresa adjudicatària del servei de recollida de la brossa i de la neteja viària ha sacsejat Sabadell. L'empresa ha dut als tribunals l'alcalde i diversos regidors, mentre que la jutgessa del cas Mercuri ha citat a declarar la directiva com a investigada. A finals d'any, una vaga del servei ha posat la ciutat en alerta, després de l'anunci d'un ERO que finalment no s'ha materialitzat.
 

Javi Fernández, propietari d'un bar a l'Eix Macià. Foto: Albert Segura


T Terrasses de l'Eix Macià: Els restauradors de l’Eix Macià de Sabadell alerten que una nova normativa municipal obligarà a reduir el nombre de taules a les terrasses dels bars que hi ha en aquest espai de la ciutat, un fet que comportarà mig centenar d’acomiadaments. Apunten que aquesta mesura es farà efectiva de manera progressiva a tota la ciutat

U Urgències: Al maig van comenár les obres per ampliar les Urgències del Taulí, uns treballs, però, que es van aturar quan l'empresa adjudicatària va comunicar que no podia fer front als treballs. La represa va suposar un perllongament del calendari.

V Vianants: El carrer Sant Pere de Sabadell serà el primer que es renovarà al centre de la ciutat per adaptar l'espai en pro dels vianants. Aquest canvi s'inclou en un pla per fomentar la cessió d'espai als vianants en detriment del vehicle privat, que s'anirà consolidant al llarg d'aquest 2019.
 

Simulació de com quedarà el carrer Sant Pere de Sabadell. Foto: Ajuntament de Sabadell


W Waterpolo: L'Ajuntament de Sabadell va aprovar subvencionar amb 20.000 euros el Club Natació Sabadell per a la col·laboració en les despeses de participació dels equips de waterpolo femení i masculí en la competició LEN Champions League. Es tracta d'una manera de fomentar el suport a aquest esport.

X Xinxes: L'arribada de l'estiu va anar acompanyada d'una plaga de xinxes que va afectar diversos blocs de pisos de la ciutat, sobretot al barri d'Espronceda. Això va generar una alerta a la ciutat, on es va reclamar la intervenció municipal per posar fre a la proliferació d'aquests insectes.
 

Un fumigador en un pis afectat per les xinxes a Sabadell. Foto: Meritxell Moreno


Y Plaça d'Espanya: Després d'anys en obres, la plaça d'Espanya ha obert portes al públic amb un espai completament canviat, uns treballs, però, que no han acabat de convèncer part del veïnat. A la zona hi conflueixen les línies dels FGC i de Rodalies.

Z Zona Hermètica: El mític espai d'oci nocturn de la capital vallesana és ja un record, després del tancament dels principals locals de l'àrea. Els operadors ja han alertat que la ciutat s'ha quedat sense una oferta, fet que empenyerà el jovent a moure's a altres ciutats veïnes.
 

La discoteca DrinkKing, aquest dijous. Foto: Juanma Peláez