El govern espera que gran part de Can Deu es regeneri espontàniament

Els responsables municipals es van reunir amb representants dels veïns per parlar sobre la recuperació de l'espai | L'executiu diu que només intervindrà en les zones sense crosta vegetal

Norma Vidal
28 de juliol del 2015
Actualitzat el 29 de juliol a les 17:49h
Màquines treballant en la zona afectada per la ventada.
Màquines treballant en la zona afectada per la ventada. | Albert Segura

Màquines treballant en la zona afectada per la ventada. Foto: Albert Segura


El govern municipal confia que gran part de la massa forestal del bosc de Can Deu afectada per l'episodi de ventades del passat mes de desembre pugui autoregenerar-se. Així ho ha assegurat el tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, que ha assenyalat que els tècnics forestals i biòlegs han aconsellat a l'executiu local que en la mesura del possible intenti no intervenir en les zones on hi ha possibilitat que els arbres tornin a créixer. 

"Esperarem a veure que passa perquè la nostra intenció és que allà on sigui possible pugui produir-se una regeneració espontània", ha afirmat Serracant que ha afegit que "només en espais sense coberta vegetal es valoraran altres tipus d'intervencions".

Aquestes declaracions arriben després que fa pocs dies els responsables municipals es reunissin amb els veïns de la zona que s'han mostrat visiblement preocupats pel futur de l'espai natural. En aquest context, aquest dimarts el tinent d'alcalde visitarà el bosc per donar a conèixer les tasques forestals que estan desenvolupant els participants del Pla d’Ocupació impulsat pel Vapor Llonch en coordinació amb la regidoria de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes. Aquest projecte està subvencionat per la Diputació de Barcelona.

Es calcula que el 9 de desembre de 2014 van caure 287.869 arbres, dels quals uns 45.000 estaven al Bosc de Can Deu, una xifra que suposa aproximadament el 75% de la seva massa forestal.

Poques setmanes perquè finalitzi la neteja 

Les tasques de neteja del rodal acabaran entre finals d’agost i principis de setembre, segons Serracant. Tot i això, hi ha el compromís de paralitzar les actuacions si les condicions climatològiques son adverses - com ara elevades temperatures - de manera que a les 12.00 hores s’aturen si el nivell d’alerta es troba en fase 2, mentre que si el nivell s’eleva a fase 3 es paralitzen totalment.

Ciutadans vol reforestar Can Deu

El Grup Municipal de Ciutadans presentarà en el Ple de dijous una moció on proposa a l'equip de govern de la ciutat la posada en marxa d'un seguit de mesures per recuperar el rodal i, en especial, el bosc de Can Deu. El text sol·licita d'una banda que es faci pública la quantia d'ajuts i inversions que s'han destinat al rodal i d'una altra que es creï una taula treball amb els veïns per elaborar i implementar un pla de reforestació del bosc el més encertat possible.

D'altra banda, també se sol·licita a l'ajuntament que "estudiï la viabilitat econòmica d'adquirir la part del bosc de Can Deu que encara està en mans de propietaris privats". El text també sol·licita a l'equip de govern que inclogui als propers pressupostos municipals les partides econòmiques necessàries per permetre l'execució de les accions proposades.