L'incendi d'Òdena continua actiu però de nit el perímetre no ha crescut

Quasi 130 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat han treballat sense descans | Fins a 22 mitjans aeris actuaran a partir de primera hora | Les condicions meteorològiques milloren | El perímetre de l'incendi de l'Anoia i el Bages és de 1.000 hectàrees

Redacció
27 de juliol del 2015
Actualitzat a les 17:31h
Unitats de Bombers de la Generalitat, en acció.
Unitats de Bombers de la Generalitat, en acció. | Bombers.cat.

L'incendi forestal d'Òdena continua actiu però el perímetre del foc, d'unes 1.000 hectàrees, no ha crescut al llarg de la nit. Un total de 127 dotacions terrestres han estat treballant sense descans prioritzant el flanc esquerre, a l’est de la carretera C-37 entre els quilòmetres 78 i 81 (al voltant del paratge de la Penyora). Els mitjans aeris, un total de 22, han començat a treballar poc abans de les set del matí.
 
Les condicions meteorològiques han millorat força al llarg de la nit; la humitat s’ha enfilat fins a superar el 90% i el vent bufa però molt fluix. Tot i això, l’incendi encara està actiu i els Bombers no l’han pogut perimetrar, tot i que al llarg de la matinada s’ha fet una feina molt intensiva per tal de reduir flama i frenar l’avanç del front, segons expliquen. D’aquesta manera, s’ha aconseguit que el perímetre no s’hagi incrementat en les darreres hores i hagi quedat establert al voltant de les 1000 hectàrees que els Agents Rurals donaven com a dades encara provisionals poc abans de la mitjanit.
 
Hores d’ara, tan sols resten evacuats els veïns de la urbanització Ca l’Esteve, de Sant Salvador de Guardiola. Un centenar de nens d'una casa de colònies desallotjada han passat la nit en un pavelló de Manresa. Pel que fa a les carreteres, tan sols resta tallada la C-37 en 2 trams: entre els quilòmetres 71,50 i 75,50 per una banda, i entre els punts 69 i 80 per una altra. També continua tallat l’accés a Montserrat per can Maçana.

Nit de contrafocs

Desenes d'efectius dels Bombers de la Generalitat han treballat tota la nit en l'extinció de l'incendi que va començar diumenge al migdia en un camp de conreu del terme municipal d'Òdena. Una de les tàctiques utilitzades per aturar l'avanç de les flames ha estat la creació de contrafocs per la propagació de les flames.

El conseller Jordi Jané, poc abans de la mitjanit, va descartar que s'haguessin de desallotjar més persones en les pròximes hores, però de tota manera recorda que en tots els casos són "desallotjaments preventius" i que no hi ha constància de cap casa cremada ni de cap persona que hagi pres mal com a conseqüència de l'incendi. Això sí, una terrassa d'un dels restaurants desallotjats es va cremar parcialment i també va quedar calcinat un vehicle de l'ADF Anoia.
 

Bombers en acció. Foto: Bombers.cat.


Unitats de Bombers actuant a l'incendi. Foto: Bombers.cat

ADF Defensors del Bosc a l'incendi d'Òdena. Foto: ADF

Podeu recuperar el seguiment minut a minut a continuació:

 

La columna de fum vista des d'una zona de camps a prop de Maians Foto: ACN