Sànchez, Rull, Turull i Forn abandonen la vaga de fam

Deixen la protesta pacífica engegada des de Lledoners contra el Tribunal Constitucional després de tres setmanes

Pancartes a favor de la llibertat de Joaquim Forn i Josep Rull
Pancartes a favor de la llibertat de Joaquim Forn i Josep Rull | ACN
Aida Morales / Oriol March
20 de desembre del 2018
Final de la vaga de fam després de pràcticament tres setmanes. Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull han decidit posar fi a aquesta protesta pacífica després d'haver-la començat els dies 1 i 3 de desembre, respectivament. L'objectiu de la vaga, durant la qual han perdut quilos i s'ha hagut de vigilar el seu estat de salut -Turull ha passat la recta final a l'infermeria-, era protestar contra la lentitud del Tribunal Constitucional (TC) a l'hora de resoldre els recursos d'empara presentats durant l'últim any.

La vaga, segons assenyalen persones properes als seus impulsors, "ha donat fruits". "La setmana després d'haver-la iniciat, el TC ja ha començat a resoldre cinc dels recursos presentats. La nostra acció ens ha ajudat a remoure consciències a Espanya i Europa; hem rebut mitjans de comunicació estrangers i hem explicat arreu del món la nostra situació, l'actuació partidista del TC i de la justícia espanyola", assenyalaven Rull, Turull i Forn en una carta als associats barcelonins del PDECat.

Els expresidents de la Generalitat i del Parlament van demanar dimecres al vespre als presos polítics que abandonessin la protesta. Així ho va recollir una missiva promoguda pel Síndic de Greuges en què asseguraven que cal "salvaguardar el seu dret a la vida i a la salut" per garantir la participació en el judici de l'1-O amb "plenes facultats". 
 
El text estava signat pels expresidents de la Generalitat Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla, Artur Mas i Carles Puigdemont; així com pels expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach, Núria de Gispert i Carme Forcadell. També la firma el Síndic de Greuges, Rafael Ribó. Al cap de poc s'hi sumava el president Quim Torra, que en un sopar amb el PDECat insistia en què ja s'havien aconseguit "objectius".