Jordi Cabré guanya el Premi Sant Jordi

Víctor García Tur obté el Mercè Rodoreda de contes i Carles Rebassa el Carles Riba de poesia a la 68ena Nit de Santa Llúcia a Sabadell, que també reconeix la tasca de Jaume Roures

Jordi Cabré aquesta nit a Sabadell
Jordi Cabré aquesta nit a Sabadell | Albert Segura
Redacció
14 de desembre del 2018
Actualitzat a les 21:41h
El periodista, escriptor i articulista de NacióDigital Jordi Cabré ha estat reconegut amb el 59è Premi Sant Jordi de Novel·la, dotat amb 60.000 euros, per l’obra Digues un desig, un premi que Òmnium Cultural ha lliurat aquest divendres al vespre en el marc de la 68ena edició de la Nit de Santa Llúcia.

El poeta Carles Rebassa ha estat el guanyador del 60è premi Carles Riba de poesia, mentre que el 45è premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil l’ha guanyat l'escriptora Maite Carranza. Jaume Roures i Tatxo Benet, per la seva banda, han estat reconeguts amb el Premi Muriel Casals de Comunicació 2018, i el periodista finlandès Pertti Pesonen amb el premi internacional J. B. Cendrós.

El recinte de Fira Sabadell s’ha engalanat amb motius que rememoren el passat industrial i tèxtil de la ciutat per acollir la cita, el segon cop que se celebra a la capital vallesana després de la cita de 1986. L’elecció de la ciutat no és casual: és la ciutat d’acollida de Cuixart, que per segon any no pot presidir la gran nit de l’entitat, però també de Carme Forcadell, presa al Catllar, i de l'expresidenta d’Òmnium Muriel Casals.

Cabré ha relatat que el seu llibre "explica la història d’un escriptor que es troba amb un llibre publicat amb el seu nom i la seva fotografia en portada, sense reconèixer el seu contingut com a propi". En aquest sentit, ha destacat que es tracta d'un gran honor rebre el premi que ha perseguit i al qual ha estat nominat fins en tres ocasions. “Ho lligo amb l’estat del país, l’any passat ho vam tenir a tocar.

Per la seva banda, el poeta Carles Rabassa ha estat el guanyador del 60è premi Carles Riba de poesia, dotat amb 3.000 euros, amb el llibre de 68 sonets Sons Bruts, del qual l'autor ha descrit que és un "combat entre amor i mort”. Rabassa apunta que el poemari va començar "típicament amb un desamor terrible i dolorosíssim" que el va impulsar a escriure sonets, que va desembocar durant 15 anys en un anhel de destruir el món i tornar-lo a reconstruir: "Quan vaig escriure l'últim sonet meu cos em va dir que aquest cicle havia acabat ".

També s’ha revelat aquesta nit el guanyador del 21è premi Mercè Rodoreda de contes i narracions, dotat amb 6.000 euros, i que ha recaigut en Víctor Garcia Tur amb el relat El País dels Cecs, una reflexió sobre la falsedat i el plagi literari, sobre el qual l'autor ha dit que ha seleccionat uns contes a les quals se sent molt vinculat i els ha reinterpretat: "Amb idees d'altres autors versionant-les les porto al meu terreny i faig contes que van cap a un altre costat".

Per la seva banda, Maite Carranza s’ha endut el 45è premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil, dotat amb 6.000 euros, per  la novel·la L’ALÈ DEL DRAC, una història sobre un jove i idealista Antoni Gaudí, de la qual ha dit que és una novel·la agosarada sobre un "Gaudí desconegut de 16 anys que tots ignoren", d'un personatge tímid en el seu Reus natal, i on genera tota la seva genial bogeria que transmet després en la seva obra.

La darrera incògnita de la nit ha estat el 56è premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nens i nenes, dotat amb 4.000 euros, i que guanyat Núria Franquet amb La Liang dins del quadre, que posa sobre la taula totes les debilitats de la infància i en el qual autora reivindica els personatges femenins com Alícia al País de les Meravelles i Pippi Langstrump. En aquest sentit, ha dit que el seu personatge té moltes debilitats, una d'elles el desarrelament, "una realitat amb què viuen molts nens".

Reconeixements professionals

Òmnium també ha volgut reconèixer Jaume Roures i Tatxo Benet amb el Premi Muriel Casals de Comunicació 2018 per la "qualitat periodística dels seus projectes empresarials i per la seva voluntat d’aprofundiment democràtic" amb iniciatives com el diari Publico i els documentals Les clavegueres d'Interior, 20-S i l’organització del centre internacional de premsa del referèndum de l’1-O. Roures ha agraït el premi, fruit de 60 anys de trajectòria i molta gent que ha emès des del darrera, mentre que Benet s’ha mostrat visiblement emocionat per la situació que viuen els presos polítics, i ha assegurat que “amb intel·ligència però amb constància aconseguirem tot allò que volem”.

A més, el periodista de Finlàndia Pertti Pesonen ha estat guardonat amb el premi Internacional J.B. Cendrós, considerant el "compromís" de Pesonen a l'hora de retratar el procés sobiranista i posa en valor "l'objectivitat i la visió àmplia i neta" del cas català en els seus documentals.