Manuel Bustos, condemnat a 3 anys de presó per treure multes a familiars

És la segona pena de presó que acumula i se suma a l'any i quatre mesos per la peça de Montcada

Manuel Bustos, a la sortida del jutjat de Sabadell
Manuel Bustos, a la sortida del jutjat de Sabadell | Albert Segura
14 de desembre del 2018
Actualitzat a les 16:29h
Bustos estava acusat per tràfic d'influències i prevaricació en la peça 30, però ha estat absolt d'aquest segon delicte, per haver demanat que es retiressin multes al seu fill i a la seva exdona amb la col·laboració de l'exintendent de la policia. Ell sempre ha negat aquests fets i ha argumentat que havia abonat les quantitats de les multes. La justícia, però, no li ha donat la raó, i això podria suposar el seu ingrés a presó, donat que és la segona condemna que rep en aquest sentit. La Fiscalia havia demanat per a ell 4 anys de presó i 12 d'inhabilitació. 

L'exintendent de la Policia Municipal de Sabadell Josep Miquel Duran ha estat condemnat a 15 mesos i un dia de presó per tràfic d'influències comesos per funcionari públic i set anys i sis mesos d'inhabilitació. A més, haurà de pagar una multa de 301 dies de responsabilitat personal en cas d'impagament. 

En la sentència, la jutgessa també condemna a Bustos i Duran a pagar a l'Ajuntament solidàriament 400 euros amb interessos. Absol, d'altra banda, a qui va ser director d'Espai Públic, Xavier Izquierdo, com també reconeix que ni Bustos ni Duran van incórrer en els delictes de prevaricació que reclamava l'acusació popular. A Duran, a més, se l'absol del delicte de falsificació de document públic.

Els fets

Concretament, la jutgessa considera provat que el 28 de març del 2012 Bustos va demanar la retirada d'una multa a la seva dona, que va aparcar el cotxe davant de la llar d'infants i que, poc després, la van avisar que la grua se'l volia endur. Abans que ho aconseguís, ella s'hi va acostar i va treure el paper de la multa, tot i que es va tramitar. Va ser llavors quan l'exalcalde hauria mediat per retirar-la.

La segona multa s'havia interposat contra el fill petit de Bustos el 22 de juny d'aquell mateix 2012, quan va estacionar el cotxe en una zona de càrrega i descàrrega davant d'un hospital, i la grua se'l va emportar. En aquest cas es va expedir el butlletí de denúncia i la infracció de tràfic corresponent.

En assabentar-se d'això, els fills van trucar el seu pare, i Bustos va trucar el llavors intendent Duran, qui va assegurar que ho resoldria. Després, l'exalcalde va tornar a trucar els seus fills per dir-los que anessin cap a les dependències del dipòsit municipal de Can Marcet de Sabadell per recuperar el seu vehicle. 

Pot entrar a presó?

Aquesta nova sentència podria suposar l'ingrés de Manuel Bustos a la presó. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ordenar el juliol de 2016 la suspensió del seu ingrés a presó després que va ser condemnat a un any i quatre mesos entre reixes per un delicte de tràfic d'influències en el marc del cas Mercuri de presumpta corrupció i tràfic d'influències. Tot per haver beneficiat una exalt càrrec del govern tripartit i amiga de Manuel Bustos perquè aconseguís una plaça a l'Ajuntament de Montcada i Reixac.

Era la peça número 5 del cas Mercuri en què s'investigaven uns fets que van passar entre abril i maig de 2010 i que es van descobrir perquè Manuel Bustos tenia el seu telèfon punxat. Concretament, l’exalcalde, el seu germà Paco Bustos, expresident de la Federació del PSC al Vallès Occidental Sud, i l'exsecretari d'Organització del PSC, Daniel Fernández, haurien pressionat l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, perquè modifiqués la qualificació d'un informe de l'empresa de recursos humans assessora del Tribunal Tècnic (TTE) que havia de decidir la persona més idònia per assumir la direcció de Política Territorial de Montcada i Reixac.

Ara, però, en tractar-se d'una nova sentència, queda oberta la porta al seu ingrés a presó.
 

Sentència que condemna Bustos per la retirada de multes a familiars by naciodigital on Scribd