Els col·lectius antifeixistes de Terrassa acusen Ajuntament i Generalitat de «permetre actes feixistes»

La diputada de la CUP, Maria Sirvent, ha reiterat la petició de dimissió del conseller Buch

Roda de premsa dels col·lectius antifeixsites de Terrassa.
Roda de premsa dels col·lectius antifeixsites de Terrassa. | Anna Mira
12 de desembre del 2018
Actualitzat a les 15:13h
Els col·lectius antifeixistes de la ciutat han fet una roda de premsa on han acusat el govern local i el de la Generalitat de "permetre actes feixistes a la ciutat" i també per denunciar la repressió policial davant dels fets ocorreguts a Terrassa i Girona el passat dijous 6 de desembre, quan els Mossos d'Esquadra van carregar contra els antifeixistes que intentaven impedir l'acte convocat per Vox. 

La diputada terrassenca de la CUP, Maria Sirvent, també ha estat present a l'acte des del qual ha reiterat la petició del seu grup parlamentari perquè el conseller d'Interior, Miquel Buch, dimiteixi. Sivent ha assegurat que "el govern mira cap a una altra banda i es manté passiu" i demana un canvi de replantejament en el model de seguretat actual, focalitzat a la "dissolució de les unitats antiavalots de la BRIMO i l'ARRO".

En relació als fets de la setmana passada on Sirvent va ser una de les ferides, per l'impacte d'un projectil de foam, ha manifestat que l'acció va ser "absolutament desproporcionada" i ha acusat el govern de Torra de "falta de control sobre les actuacions policials" i de tenir una "clara intenció de controlar els moviments socials". No obstant això, aquest mateix matí, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat sancions pels Mossos que actuïn al marge dels protocols. 

Per la seva banda, des dels col·lectius antifeixistes (Solidaritat Antirepressiva de Terrassa, Alerta Solidària i Plataforma Antifeixista de Terrassa), han denunciat els fets que han qualificat d'haver sigut "un atac directe al dret d'expressió i una clara criminalització al dret a la protesta". "La càrrega va ser completament innecessària, injustificada i exageradament desproporcionada" ha assegurat el portaveu de SAT i la Plataforma Antifeixista, Franki.
 

Manifestació antifeixista a Terrassa Foto: Anna Mira


L'activista de l'espai de defensa dels drets humans, Joan Tamayo, ha considerat que "estem vivint un retrocés molt greu i massa llarg dels drets humans". Tamayo ha recriminat que "els polítics no treballen amb els drets humans sobre la taula" i ha afegit que "si no tenim drets, no tenim dignitat". 

Denuncien persecucions policials

Segons els col·lectius antifeixistes durant les càrregues a Terrassa hi va haver un total de 26 persones ferides, dues persones detingudes i 20 més d'identificades. Franki ha explicat que a banda de les càrregues els Mossos d'Esquadra van "perseguir manifestants per la ciutat" i que els agents baixaven de les furgonete per "apallissar-los" i després marxaven. Un dels fets, encara per confirmar, però que han volgut sumar a la denúncia pública es va donar a la benzinera que hi ha a la carretera de Matadepera, a tocar de la plaça de l'Aigua. Allà, segons els antifeixistes, s'hi va refugiar una persona i els Mossos haurien entrat a l'establiment per carregar contra ella i marxar. 

Per la seva banda, la representant dels col·lectius feministes de la ciutat, Amaia Txebarri, ha explicat que una dona hauria patit tocaments per part d'un agent dels mossos que estava de servei. Ha assegurat que "cal acabar amb la impunitat policial i patriarcal" perquè "l'abús de poder és la seva manera d'actuar", ha manifestat Txebarri.

Està previst que presentin una demanda conjunta de totes les persones ferides tot i que encara no se sap quan es farà perquè estan a l'espera de parlar amb totes elles perquè des de l'ANC també han proposat fer una denúncia conjunta. 
 
Els col·lectius antifeixistes de la ciutat i també la diputada de la CUP han fet una crida a la mobilització per evitar "normalitzar fets que no són aïllats", ha declarat el membre d'Alerta Solidària, Xavi Pellicer. I ha afegit que "l’única manera de frenar aquestes situacions que vulneren drets es seguir protestant i denunciant els abusos". "Cal una resposta clara i contundent dels ciutadans contra el feixisme", ha expressat Tamayo. Durant l'acte també han llegit manifests de rebuig membres del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans de Terrassa (SEPC), Jovent Republicà i Arran. 
 

 

Manifestació antifeixista a Terrassa Foto: Anna Mira