Els Vallesos treuen múscul per reivindicar-se com a territori autònom de l'àrea metropolitana

L'Ajuntament de Sabadell i la plataforma FEM Vallès impulsen el manifest SomVallès

L'arquitecte de FEM Vallès, Manel Larrosa, durant l'acte
L'arquitecte de FEM Vallès, Manel Larrosa, durant l'acte | Albert Hernàndez
04 de desembre del 2018
Actualitzat a les 21:31h
El 17% del PIB català i més del 26% del valor afegit industrial a Catalunya, tot plegat concentrat en un territori que aplega més d’1,3 milions d’euros. Així arrenca el manifest  SomVallès, impulsat conjuntament entre l'Ajuntament de Sabadell i la plataforma FEM Vallès, que aquest dimarts s’ha presentat a Fira Sabadell. Una cita que ha comptat amb agents socials d'ambdues comarques, així com alcaldes i alcaldesses de diversos municipis com ara Cerdanyola, Sant Quirze, Matadepera i Ripollet, entre d'altres. 

“És una proposta de fa molts anys”, ha expressat l’alcalde amfitrió, Maties Serracant. "Centralitat i competències reconegudes", ha etzibat el batlle. Unes propostes que, com ha dit, "han de servir de provocació". "Ens cal un pas endavant per aquest reconeixement del Vallès" i ha garantit que traslladaran aquestes idees a la Generalitat.

Serracant ha assenyalat que ara s'obre el debat, "avui inicia el seu recorregut", malgrat que a ha admès que els dos "grans" ajuntaments dels Vallesos, Terrassa i Granollers, que tenen una altra visió. Tanmateix, ha reconegut que es coincideix que "hi ha una necessitat".   
 

El president de FEM Vallès i Cecot, Antoni Abad Foto: Albert Hernàndez


“Rellevància o residualitat”

El president de la plataforma FEM Vallès, Antoni Abad, ha qualificat aquesta trobada "d'envergadura" i també ha posat l'accent en reivindicacions de "fa molts anys". Per això, al seu parer són "legítimes, imprescindibles i inajornables". Tot i així, ha remarcat que "rellevància o residualitat. Només depèn de nosaltres".   

Abad ha indicat que "volem rescatar Barcelona a escala global i el Vallès a escala local". Unes proclames que l’arquitecte i membre de FEM Vallès, Manel Larrosa. Larrosa ha definit l’àrea de les dues comarques com “l’espai urbà principal de la columna vertebral catalana” i ha reclamat “competències locals” repartides entre tres administracions, afegint la comarca del Maresme als dos Vallesos.

La finalitat, ha continuat, no és una altra que tenir connexions intermunicipals amb autobús, visió conjunta en la formació per exemple agroforestal, polítiques d'habitatge i millora dels polígons industrials, entre d'altres. 

Ha advocat per "equilibrar” Vallès Occidental i Oriental. "Neguem una divisió de l'àrea metropolitana per corones" i que suposa "dividir per categories". L'arquitecte ha celebrat aquest manifest i ha augurat que hi haurà “més trobades” de cara al futur No volem un règim especial, sinó un millor regim local a escala catalana.
 

L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant Foto: Albert Hernàndez


Àmplia representació

L'acte ha comptat amb una gran representació de personalitats de tots els àmbits, dels quals alguns han participat amb breus intervencions, com ara el segon tinent d'alcalde de Sabadell, Juli Fernández, l'alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, el representant d'Agroforestal, Manel Cunill, i la representant de Cooperatives del Vallès, Bet Tena, així com l'assistència del portaveu al Parlament de JxCat, Eduard Pujol, entre molts d'altres.