L'AMI impulsarà mocions als ajuntaments per fer costat a la vaga de fam

L'entitat municipalista s'ha sumat a la coordinadora d'actes de suport a Turull, Sànchez, Rull i Forn, que arrencaran amb dejunis a Barcelona i a Montserrat

Pancartes a favor de la llibertat de Joaquim Forn i Josep Rull
Pancartes a favor de la llibertat de Joaquim Forn i Josep Rull | ACN
04 de desembre del 2018
L'independentisme accelera per oferir mostres públiques de suport als presos polítics -Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull- que estan en vaga de fam per protestar contra l'actuació del Tribunal Constitucional (TC) a l'hora de resoldre els recursos d'empara presentats contra la reclusió preventiva. El grup coordinador d'accions, format per partits i entitats, ha avançat que hi haurà un dejuni encadenat a Montserrat a partir de diumenge, i el 14 de desembre en començarà un a Cornellà. N'hi ha un de previst a Barcelona -que podria arrencar el dia 7-, a l'espera de concretar-se. L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha anunciat que posarà en marxa mocions de suport a la vaga i en contra de la "paràlisi" del TC.

Els encarregats de presentar els actes de suport han estat Jordi Vilarasau, exmembre del secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i amic personal de Sànchez, i Vicenç Relats, de la plataforma Prou Ostatges i que també formava part de l'Assemblea en anteriors mandats. Des del moment en què es va anunciar la vaga de fam, dissabte passat, es van encetar converses que han culminat en la coordinadora d'accions de suport. Ahir a la tarda ja hi va haver una trobada i "tothom va dir que sí" a la posada en marxa del grup, que en certa manera neix del grup Prou Ostatges

Hi ha l'ANC, Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), l'Associació Catalana de Municipis (ACM), ERC, el PDECat, Junts per Catalunya (JxCat) i personalitats a nivell individual dels comuns. De moment, no s'hi han adherit els comitès de defensa de la República (CDR), per bé que no es descarta que s'hi sumin. "L'objectiu del grup és que tothom lideri les accions en el seu àmbit de responsabilitat, però posant-ho en comú amb tothom", ha assegurat Vilarasau.

"Una persona que dejuna ha d'estar en situació de comfortabilitat. Hi ha d'haver una estança principal on es faci vida, una per descansar i una altra per rebre visites", ha assegurat Relats, que ja va ser un dels impulsors d'actes similars l'hivern passat. Ja hi ha ciutadans, ha dit, que s'estan apuntant als dejunis. Hi haurà actes davant d'alguns ajuntaments, així com també xerrades i tertúlies.

Reunions a Lledoners

Al llarg de les últimes hores s'han multiplicat els contactes entre tots els grups polítics i les entitats per tal de donar mostres de suport als presos que es troben en situació de vaga de fam. Turull, Sànchez, Rull i Forn van tenir una reunió sobre l'assistència mèdica durant la protesta, i també hi va assistir Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural.

La vaga de fam ha sacsejat el debat des del cap de setmana, i ha arribat ja a l'Estat. La fiscal general María José Segarra ha assegurat aquest dijous que veu amb "preocupació" la situació, però ja ha advertit que l'organisme que presideix no modificarà el posicionament. Sànchez li ha respost a través de Twitter que es donarà per satisfet en cas que el TC compleixi amb els terminis per resoldre els recursos d'empara.