Rull medita afegir-se a la vaga de fam

L'advocat Jordi Pina demana que es deslliuri a Sánchez i a Turull de les feines del menjador

Els dirigents independentistes presos a Lledoners
Els dirigents independentistes presos a Lledoners | Fotografia difosa per Òmnium
02 de desembre del 2018
L'advocat de Josep Rull, Jordi Pina, ha assegurat que l'exconseller medita afegir-se a la vaga de fam que aquest dissabte han començat Jordi Sànchez i Jordi Turull al centre penitenciari de Lledoners per denunciar el "bloqueig" del Tribunal Constitucional, que no ha resolt els recursos d'empara que han presentat les seves defenses, "impedint" així l'accés a la justícia internacional.

En declaracions al programaFAQS, Pina ha assegurat que Rull "no descarta" acompanyar Sànchez i Turull en la seva protesta. Alhora, el lletrat, que també representa els diputats de JxCat, ha demanat que es deslliuri els presos en dejú voluntari d'assistir als àpats i de les seves feines de neteja al menjador: "És absolutament absurd i ho fa tot molt més feixuc", ha dit.Una vaga amb moltes preguntes

La vaga de fam indefinida anunciada aquest dissabte per Jordi Sànchez i Jordi Turull obre noves preguntes sobre l’acció política dels partits independentistes i sobre el judici de l’1-O al Tribunal Suprem. Per començar, la incògnita de l’efecte que pot tenir que dos dels processats arribin al judici, previst per a finals de gener però encara sense data fixada, després de diverses setmanes de dejuni indefinit.

La vaga de fam busca també l'objectiu d'internacionalitzar el procés independentista i la vulneració de drets dels presos polítics. De fet, l'objectiu de Sánchez i Turull és pressionar el Tribunal Constitucional perquè tramiti els seus recursos d'empara, la qual cosa els permetria recórrer al Tribunal Euopeu de Drets Humans.

En una roda de premsa aquest dissabte, l’advocat dels dos presos polítics, Jordi Pina, ha assegurat que l’acció de Sànchez i Turull no modificarà l’estratègia prevista per la defensa. “En els pròxims dies presentaré al Tribunal Suprem els recursos previstos per demanar la seva llibertat”, ha avançat l’advocat.

D’altra banda, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha reconegut que la vaga de fam podria dificultar el trasllat dels dos presos a Madrid per assistir al judici i ha situat en un període comprès entre un mes i mig i dos mesos la “supervivència” de Sànchez i Turull si no ingereixen aliments. Algunes informacions no confirmades parlaven inicialment d'una vaga de fam de 15 dies.

Hi ha exemples històrics que reforcen la previsió de Padrós. Per exemple, el cas del militant de l’IRA Bobby Sands, que va morir a la presó de Maze després de passar 66 dies en vaga de fam.

Així doncs, la vaga representa una nova variable a tenir en compte en el marc del procés judicial. S’afegeix al sotrac viscut recentment pel poder judicial, al dubte sobre quines proves es demanaran o a l’absència de Carles Puigdemont i la resta d’exiliats al banc dels acusats.