El Gran Recapte arrenca amb el repte de superar les xifres rècord de l'última edició

Els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya esperen cobrir les necessitats alimentàries de 200.000 persones

Arrenca la 10a edició del Gran Recapte
Arrenca la 10a edició del Gran Recapte | Gran Recapte
Redacció
30 de novembre del 2018

Arrenca la desena edició del Gran Recapte d’Aliments a Catalunya. El repte d'enguany és arribar a les xifres rècord que es van aconseguir l'any passat, amb 4.700.000 quilos d'aliments recollits i 30.000 voluntaris mobilitzats. Si ho aconsegueixen, pel director de l'entitat, Lluís Fatjó-Vilas, serà "un gran èxit".

El Gran Recapte, que se celebra avui i demà, ha esdevingut una de les mobilitzacions socials solidàries més importants de Catalunya i ha servit per a generar consciència sobre l’existència d’una pobresa tan severa en el nostre entorn, que no permet garantir el dret a una alimentació suficient i saludable. Els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya esperen cobrir les necessitats alimentàries de 200.000 persones.

L’any 2009 el Banc dels Aliments de Barcelona, arran de l’increment exponencial de la demanda d’aliments per part de les entitats d’ajuda so­cial, va decidir posar en marxa una campanya massiva, adreçada a la ciutadania, per tal de poder abastir els estocs d’aliments bàsics i poder garantir la seva distribució a les persones ateses. Al llarg de nou edicions, més de 130.000 persones s’han sumat com a voluntàries i s’han recaptat més de 26 milions de quilos d’aliments.
 

Arrenca la 10a edició del Gran Recapte Foto: Gran Recapte


L'edició més sostenible

En aquesta edició s'aposta per un gran projecte sostenible i mediambiental: la substitució de les 250.000 bosses de plàstic que s’utilitzaven en cada edició, per 80.000 bosses reutilitzables i reciclables. Es calcula que amb l’ús d’una bossa reutilitzable es redueix el consum, fabricació i rebuig de 100 bosses de plàstic d’un sol ús, amb la conseqüent reducció de residus i de la petjada de carboni que la seva producció comporta.

La substitució de bosses de plàstic per bosses reutilitzables suposa un estalvi de 14,37 tones de CO2 a l’atmosfera. La Fundació Endesa ha fet possible aquesta iniciativa amb la seva generosa col·laboració. El  projecte se suma, per tant, a la reducció no només d’emissions a l’atmosfera, així com a minimitzar l’impacte que té l’ús del plàstic en el dia a dia de tot el nostre entorn.

Una altra gran novetat d’aquesta desena edició és la posada en marxa del Gran Recapte Online, que a més de facilitar les donacions a través del web www.granrecapteonline.com, sumarà a plataformes de comerç electrònic com Ulabox, Caprabo, Casa Ametller, Vimet, Condis, BonPreu Esclat i Dia.
 

Arrenca la 10a edició del Gran Recapte Foto: Gran Recapte


On seran els quatre bancs d'aliments? 

La problemàtica que havia suposat en els últims anys la classificació dels aliments procedents de la demarcació de Barcelona, enguany s’ha resolt gràcies a la col·laboració del Consorci de la Zona Franca. L’entitat ha cedit gratuïtament una nau d'11.000 m2, i d'una parcel·la de 5.500 m2 per a l'apilament d'aliments al carrer D del Polígon Industrial.
 
La resta dels Bancs dels Aliments de Catalunya seran a:

Tarragona – Avinguda de Falset, 34, Reus.

Girona – a la seu del propi magatzem al carrer Palol d’Onyar, 3, Girona

Lleida – Pavelló 3 de la Fira de Lleida Avinguda de Victoriano Muñoz, Lleida