El ple aprova evitar els acomiadaments d'Smatsa i garantir el servei a la ciutat

L'alcalde es compromet a estudiar la "legalitat i viabilitat" dels acords del plenari

L'expectació a les portes de la sala de plens
L'expectació a les portes de la sala de plens | Albert Hernàndez
29 de novembre del 2018
Actualitzat a les 21:33h
El ple del mes de novembre de Sabadell, celebrat aquest dijous, ha aprovat evitar els acomiadaments d'Smatsa i garantir el servei a al ciutat. Una proposta feta pel grup de Cs, que ha comptat amb els vots favorables, a més de la força taronja, d'Unitat pel Canvi, Guanyem, PSC, PP i els dos regidors no adscrits, Lluís Monge i Carles Bosch. En contra, els d'ERC, Crida i PDECat. 

Ha estat sense dubte el punt més calent del ple, que d'altra banda ha discutit la resta de punts de l'ordre del dia amb molta celeritat, en poc més de dues hores s'ha arribat a la part deliberativa. Un ambient tens, tant per les protestes de l'exterior de l'edifici i a l'interior, on s'han concentrat treballadors i membres del moviment Stop Smatsa, així com dins la sala de plens. Fins i tot l'alcalde, Maties Serracant, i després de diversos avisos, ha ordenat el tancament de les portes.

Crits de "dimissió" i algun que altre insult als membres del govern han impedit el normal desenvolupament de la sessió. Una mesura que per exemple Monge li ha recriminat al batlle: "vostè també hi havia estat allà". Petició de dimissió

"Dimiteixi", li ha etzibat el portaveu de Cs, Adrián Hernández, a l'alcalde si no podia resoldre el conflicte. Hernández ha explicat que la setmana passada quan va anar "a fer fotocòpies, em vaig trobar a la paperera de reciclatge l'informe d'Smatsa" i ha qüestionat, "qui guanya amb la intervenció?". Precisament contra el regidor taronja ha apuntat el segon tinent d'alcalde, Juli Fernàndez, "potser no ho expliquen bé" i ha continuat, "el nostre és l'interès general i això és fer complir el que diu el contracte". Ha afegit, "estem al costat de la retirada de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) i el compliment de la legalitat", per això ha aplaudit la moció, però "no com la proposen".

El portaveu del PSC, Josep Ayuso, ha recordat les paraules "d'un assessor d'alcaldia, Jordi Colomé: "vull la sang d'Smatsa"". A més, és l'autor de l'informe que va acusar la concessionària de sobrecostos de sis milions d'euros i que ha acabat en 3,5, ha finalitzat. El socialista ha qualificat el comportament de l'equip municipal "d'irresponsable" i ha avisat que "posen en perill no només 43 treballadors sinó tota la plantilla". 

Fiscalitzar un contracte 

El regidor de Serveis Municipals, Lluís Perarnau, s'ha mostrat ferm amb la postura de l'Ajuntament de Sabadell, defensant tant la intervenció com l'aplicació de la Inspecció Tècnica Tarifària (ITF). "Fiscalitzem un contracte" i ha acusat l'empresa "d'acumular incompliments", els quals ha definit de "flagrants". Perarnau ha dit que "paguem 100.000 euros de més al mes" i ha afirmat que l'ERO "és un xantatge". 

El primer tinent d'alcalde, Joan Berlanga, ha insistit en que és una situació que "és una deriva del cas Mercuri" i ha garantit els llocs de treball i estar amb els treballadors de la companyia. Una línia molt semblant a la de la tercera tinent d'alcalde, Marisol Martínez, que ha suggerit "buscar persones externes per trobar solucions. Sempre hi ha voluntat de diàleg". 

Alcalde estudiarà la "legalitat i viabilitat" de l'acord

Serracant ha assenyalat que "demà mateix" demanarà un informe de "legalitat i viabilitat" dels acords de ple. També per aquest divendres, Fernàndez ha emplaçat tots els regidors del ple i tècnices a reunir-se i debatre la problemàtica. "Un cop tinguem el vistiplau dels serveis tècnis i jurídics. Anem a negociar. Veurem si és aplicable, fem-ho!".