L'Ajuntament s'alinea amb els veïns de Merinals per exigir un informe sobre l'estat dels pisos

La regidora d'Habitatge qualifica "d'indignant" l'actitud de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya

Un dels edificis afectats de Merinals
Un dels edificis afectats de Merinals | ACN
Redacció
28 de novembre del 2018
Actualitzat a les 17:31h
L'Ajuntament de Sabadell exigeix a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya que compleixi amb el seu compromís de recolzar el consistori per fer un estudi tècnic extern sobre l'estat dels set blocs de pisos de Merinals amb suposats danys estructurals. Segons ha explicat la regidora d'Urbanisme, Glòria Rubio, l'executiu local ha convocat un concurs públic per adjudicar aquestes tasques a un equip de professionals acreditats.

La decisió, no ha rebut el vistiplau de l'Agència, que ha assegurat que només donarà validesa a l'informe si l'executa el Col·legi d'Arquitectes. "És indignant que estiguin posant pals a les rodes mentre els veïns viuen en pisos apuntalats", ha advertit Rubio. Per la seva banda els veïns han exigit a la Generalitat "diàleg" i han advertit que "s'està atacant drets fonamentals".

Rubio ha recordat que el ple municipal del mes de maig del 2018 va aprovar per unanimitat una moció segons la qual el consistori es comprometia a començar, d'una banda, un procés de mediació i diàleg entre l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i els veïns i veïnes afectades. I, d'altra banda, a elaborar un tercer estudi tècnic neutral que dictaminés, davant els informes contraposats, l'estat dels edificis per poder emprendre posteriorment les accions oportunes. 

Segons Rubio el mes de setembre es va celebrar una reunió amb la directora de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i el conseller de Territori i Sostenibilitat i tots dos van comprometre's "a aportar tota la documentació necessària per tirar endavant aquest procés", assegura la regidora.

Després d’haver fet una reunió amb el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) per avaluar quina era la millor manera de tirar endavant aquest acord, des de l'àmbit jurídic de l'Ajuntament de Sabadell es va comunicar que, en comptes de fer un conveni amb el COAC, el que calia era fer un concurs públic, atès l'objecte del contracte i la quantitat econòmica. "A partir d'aquest moment, la Generalitat va fer un gir de 360 graus i ens va traslladar per escrit en diverses ocasions que si l'encàrrec no es fa des del COAC com a institució ells no hi donaran validesa", ha assenyalat Rubio. 

"No entenem perquè aquest canvi d'opinió quan la nostra obligació és dur a terme els procediments que toquen", comenta. "És indignant que estiguin posant pals a les rodes i retardant aquest procés mentre els veïns viuen en pisos apuntalats", critica la regidora. 

Amb tot, el consistori ha continuat la contractació menor de la primera fase del procés, és a dir, la mediació, i l'informe que determini les accions a realitzar en la segona fase, tal com van acordar les parts, seguint els acords del ple municipal.
 

UN veí indica una forat al sostre del seu pis Foto: ACN



Vulneració dels drets humans

Jaume Garcia Arija, en representació de la comunitat de blocs afectada,lamenta que la Generalitat només accepta un tercer informe sota les condicions de l'Agència de l'Habitatge: "És una decisió perillosa, s’està atacant frontalment als veïns i vulnerant els drets humans", lamenta Garcia Arija.

El barri dels Merinals de Sabadell es va construir l'any 1956 i va formar part del programa impulsat pel ministeri de la Vivenda de l'època per edificar habitatges públics per famílies amb pocs recursos. En concret es van aixecar 125 edificis amb 1.467 pisos i 48 locals. 

A principis dels anys 90 l'empresa pública Adigsa va emetre diversos informes que revelaven que part dels habitatges del sector patien problemes estructurals com aluminosi. Finalment l'any 1996 els veïns van arribar a un acord amb l'Agència de l'Habitage de Catalunya per enderrocar 600 immobles del barri i rehabilitar-ne prop de 150. "Es va dir que aquest procés duraria un màxim de vuit anys però avui en dia encara no ha finalitzat", comenta Ramon García, president de l'Associació de Veïns del barri.

Garcia alerta que la situació ha canviat amb el pas dels anys i que molts d'aquests immobles han començat a presentar esquerdes i problemes greus. "No només no han complert amb la seva paraula, sinó que ara hi ha 170 famílies més que viuen en pisos que també estan malmesos estructuralment i tenen por", explica García.

A banda, un informe d'un arquitecte extern que van contractar els mateixos veïns va confirmar que els pisos patien carbonatació, oxidació i també aluminosi.