VÍDEOS La prevenció d'incendis, una tasca de tot l'any

La Diputació de Barcelona engega una campanya "innovadora" que busca conscienciar la població del risc del foc

Imatge d'arxiu d'un incendi al Bages
Imatge d'arxiu d'un incendi al Bages | Nació Digital
27 de novembre del 2018
Actualitzat a les 16:16h
La prevenció d’incendis cal fer-la tot l’any i tothom s’hi pot involucrar. Aquest és el missatge principal de la campanya que ha engegat la Diputació de Barcelona i que té per objectiu sensibilitzar sobre la importància de la prevenció d'incendis i trencar mites

El vicepresident primer de la Diputació de Barcelona i responsable de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras, ha estat l'encarregat de presentar la iniciativa aquest dimarts; una inciativa "innovadora" que "implica moltes administracions i es dirigeix a la ciutadania". La campanya està enfocada a la prevenció del foc a través de quatre espots publicitaris perquè, segons explica, "el risc d'incendis no és percebut de forma adequada per la ciutadania, que sovint el menysté".

El 66% de la demarcació són terrenys forestals que cada cop estan menys poblats. "Hem perdut activitat forestal i agrària, i el món rural s'ha convertit en un polvorí que sense gestió és impossible controlar i evitar incendis", ha ressaltat, i ha defensat que vetllar pels boscos no ha de ser només feina de les administracions, sinó que cal la implicació de la societat civil. 

"La prevenció es fa tot l’any. Totes les estacions tenen riscos per incendis forestals, calen actuacions diferents: arreglar camins, mantenir punts d’aigua, tirar endavant les franges perimetrals... i tot això es fa tot l’any", ha afirmat. "Una distracció et pot fer responsable d'un incendi, per això cal estar atent i ser conscient dels perills", ha conclòs. 

Els quatre anuncis sobre la prevenció d'incendis

Un dels espots publicitaris pretén conscienciar el públic sobre les franges perimetrals en urbanitzacions. "Viure a tocar dels boscos té risc", ha recordat Guiteras, i ha xifrat en més de 500.000 persones les que actualment viuen a Catalunya en zones rurals.

La Diputació de Barcelona ajuda els ajuntaments a obrir franges perimetrals en nuclis i urbanitzacions envoltades d'arbres, i a través d'aquest vídeo, vol que la població prengui consciència que s'ha d'autoprotegir. Segons ha explicat el vicepresident primer, "encara queden pendents de fer moltes franges a Catalunya", però "s'hi està treballant".


El segon anunci parla sobre la gestió forestal per evitar la propagació d'incendis. "Malgrat associar que tallar arbres és un dany per a tothom, a vegades resulta molt necessari per a la prevenció d'aquest risc, per tenir boscos nets i per disposar de biomassa, pastures i altres productes", ha assenyalat Guiteras.


El tercer vídeo gira entorn del consum de productes agraris de proximitat, i és que segons la Diputació, "amb aquest consum es pot contribuir a la prevenció d'incendis, perquè l'activitat agrària produeix aliments procedents de ramats i conreus que recuperen antics camps i pastures". 


Finalment, el darrer espot té a veure amb les imprudències i les negligències. L'exemple que mostra és el de les burilles, una acció que "pot causar greus incendis forestals".  


Aquests anuncis començaran a ser difosos a partir d'aquest dimarts a través de les xarxes socials i també dels mitjans. Tal com ha dit el vicepresident primer de la Diputació, la campanya estarà present en mitjans digitals, televisions i ràdios.

Aquesta iniciativa ha estat impulsada per la Diputació de Barcelona, però compta amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, el cos de Bombers i els agents rurals de la Generalitat, el Secretariat de les ADF i la Fundació Pau Costa