Raúl Garcia Barroso: «Hi ha risc de prescripció en el cas Mercuri»

L’advocat i la periodista Sara Gonzàlez analitzen l’estat actual del cas que va situar Manuel Bustos a l’ull de l’huracà

Sara Gonzàlez i Raul Garcia Barroso, aquest dilluns a Sabadell
Sara Gonzàlez i Raul Garcia Barroso, aquest dilluns a Sabadell | Albert Segura
26 de novembre del 2018
Actualitzat a les 21:19h
Aquest dimarts es commemora el sisè aniversari de l’esclat del cas Mercuri, que va suposar la sacsejada política més greu que ha patit Sabadell en la seva història recent. Com a resultat, Manuel Bustos va haver d’abandonar l’alcaldia per la porta del darrera, fent caure el seu govern i arrossegant amb ell polítics, funcionaris i empresaris que haurien format part d’un entramat presumptament delictiu.

Per tot plegat, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció ha fet aquest dilluns al vespre l’acte commemoratiu, que ha comptat amb la participació de l’advocat Raúl Garcia Barroso i la periodista de NacióDigital i autora del llibre Cas Mercuri, la galàxia Bustos, Sara Gonzàlez.

Tots dos ponents han desgranat la situació actual en què es troba la investigació d’aquest cas, posant de relleu la possibilitat que alguns dels delictes prescriguin. “Són sumaris superllargs, i en el cas Mercuri hi ha risc de prescripció, perquè estem al 2018, la interlocutòria s’ha fet aquest any, i són fets de l’any 2011”, ha expressar Garcia Barroso. En aquest sentit, ha advertit que “les defenses ja estan apuntant en aquest sentit”.

El repàs s’ha centrat molt concretament la peça 28, que se centra en el contracte de la recollida d’escombraries i neteja viària a l’empresa Smatsa. De fet, aquesta és la peça que plana en l’actualitat sobre aquesta presumpta trama de corrupció, donat que aquestes setmanes s’estan fent les declaracions dels investigats davant la jutgessa Beatriz Faura.

"Quan un dirigent polític traspassa les fronteres i actua pensant en el benefici propi i no el del ciutadà, a qui realment es deu, no hi ha cap altre resultat possible que no sigui que l’apartin de la funció pública, i això a Sabadell va costar 13 anys"

Gonzàlez ha posat de manifest la lentitud del procediment, destacant que “la justícia és més injusta quan triga anys en arribar”, i és que en el sisè aniversari de l’esclat del cas Mercuri encara hi ha moltes peces en fase d’instrucció. En aquest sentit, ha posat sobre la taula l’establiment d’una xarxa clientelar que va permetre establir tractes de favor entre administració i sector privat.

En aquest sentit, destaca el fet que una plataforma com ho és Sabadell Lliure de Corrupció hagi optat per liderar l’acusació, fet no habitual en macrocauses d’aquestes característiques. De la mateixa manera, assegura que aquest ha estat un fet que ha aixecat moltes catifes, però no tantes com n’hi havia per aixecar. “Quan un dirigent polític traspassa les fronteres i actua pensant en el benefici propi i no el del ciutadà, a qui realment es deu, no hi ha cap altre resultat possible que no sigui que l’apartin de la funció pública, i això a Sabadell va costar 13 anys”, ha expressat.
 

Taula dels ponents a l'acte. Foto: Albert Segura


Garcia Barroso, pel seu cantó, ha repassat la situació actual de la peça 28, amb grans xifres molt aclaridores, segons la investigació policial. “Es tracta d’un contracte de 18 milions d’euros anuals, el 18% del pressupost municipal, amb una durada de 15 anys amb una possible pròrroga de 5 més”, ha expressat l’advocat.

Desgranant els grans ítems del que considera “la trama més complexa” amb què mai s’ha topat, Garcia Barroso ha explicat les dades que s’inclouen en la investigació policial. En ella, se situaria Smatsa i el Grup Vendex al mig d’una trama on els favors polítics estarien esquitxats de pagaments il·legals, com és el cas de l’acte de la campanya electoral de Manuel Bustos l’any 2011 a la Pista Coberta d’Atletisme, una suma que s’elevaria als 100.000 euros.