Sabadell es blinda davants els riscos de la corrupció

El govern municipal busca passar pàgina de l'esclat del cas Mercuri

L'Ajuntament de Sabadell
L'Ajuntament de Sabadell | Albert Segura
Redacció
26 de novembre del 2018
Actualitzat a les 16:06h
Aquest dimarts farà sis anys de l'esclat del cas Mercuri. Aprofitant aquesta data, el primer tinent d’alcalde i regidor de Transparència, Joan Berlanga, ha presumit de la tasca duta a terme, des de 2015, "per evitar que torni a passar". Tot i així ha matisat que "el risc és permanent, i des de tots els àmbits de la societat cal estar molt atents per exigir als governants, als servidors públics, una actuació íntegra i honesta”.

Les mesures implementades en matèries de transparència i rendició de comptes, i paral·lelament a la nova Regidoria de Transparència, s’ha creat una Comissió Informativa Especial sobre aquest tema, amb representació de tots els grups municipals. Així mateix, s’ha impulsat un nou Portal de Transparència amb més d’un centenar d’ítems d’informació pública en constant actualització, que, a més del que marca la llei, es publiquen altres informacions com les auditories de les empreses municipals o les despeses de viatges lligats a l’administració.

A més, el consistori, complint el compromís assolit i amb l’objectiu de demanar la depuració de les responsabilitats que pertoquin, és acusació particular en el cas Mercuri. En els casos en què aquesta no ha estat admesa, s’ha demanat la personació com a acusació popular.

També en aquest àmbit s‘han aprovat 17 cartes de serveis que inclouen 160 compromisos de qualitat i 192 indicadors de compliment. 

Infraestructura ètica

Les línies d’actuació passen també per la creació d’una nova infraestructura ètica que quedarà integrada en el funcionament municipal. Dins aquest àmbit s’ha fet un treball pioner i innovador per identificar els punts febles de l’administració, basat en les percepcions dels propis integrants de l’organització municipal i s’ha creat un Mapa de Riscos on s’identifiquen aquells àmbits i procediments en els quals aquests riscos podrien aparèixer amb més probabilitat.

A partir d’aquí, s’elaborarà un Pla de Gestió amb mesures preventives, que implicaran canvis i nous processos, nous controls, i sobre el qual es fonamenta la nova infraestructura ètica de l’Ajuntament. Així mateix, s’ha implementat un pla de formació, sensibilització i reflexió sobre ètica pública, que ha inclòs accions adreçades a càrrecs electes, responsables tècnics i treballadors municipals i que ha comptat amb la col·laboració de l’Oficina Antifrau de Catalunya.

També s’ha aprovat un Codi Ètic per a alts càrrecs de l’Ajuntament, que supera àmpliament l’exigit per la llei i s’ha creat una Comissió d’Ètica Pública, que vetlla pel seu compliment. Per últim està previst que al gener entri en funcionament una Bústia Ètica, gestionada pel Servei de Transparència i que es tracta d'un servei intern i confidencial a l’abast de tots els integrants de l’organització municipal, servirà per demanar assessorament, resoldre conflictes i reportar conductes presumptament incorrectes. en cas necessari derivarà les comunicacions als òrgans competents.