La xemeneia del Vapor Buxeda Vell ja llueix després de la rehabilitació

Han estat més de dos mesos d'obres

La rehabilitada xemeneia del Vapor Buxeda Vell
La rehabilitada xemeneia del Vapor Buxeda Vell | Albert Segura
Redacció
26 de novembre del 2018
La xemeneia del Vapor Buxeda Vell, de 39,83 metres d'alçària, ja està rehabilitada. Després de més de dos mesos d'obres, aquest patrimoni de la ciutat ha recuperat el seu aspecte habitual, més radiant, i sense les bastides que l'han decorat durant aquests mesos per tal de reparar les esquerdes i deformacions. 

Els treballs, iniciats a mitjans de setembre, es van fer per evitar la inestabilitat de la xemeneia arrel de les fissures aparegudes. Aquesta intervenció va obligar a establir un perímetre la zona, és a dir al carrer Sant Pau. Amb la qual cosa s'han hagut de retirar vehicles estacionats per permetre el pas dels cotxes.
 

Els treballs han servit per estabilitzar els gairebé 40 metres de xemeneia Foto: Albert Segura


Una xemeneia del 1906

El Vapor Buxeda –que ocupava tota l’illa, entre els carrers d’Alemanya, del Sol, de Sant Pau i de Cervantes– el van construir els germans Miquel i Domènec Buxeda entre 1852 i 1854. Inicialment hi crearen les seccions de carda, filatura, aprest i acabats i, més endavant, s'hi afegiren les seccions de rentatge i tintatge i es mecanitzà el tissatge.

El 1896, l'empresa familiar feu fallida i en un principi l'edifici s'arrendà a particulars. El 1905 es va constituir la Mercantil Sabadellense, l'associació de creditors de l'empresa Buxeda, que condicionà les instal·lacions del vapor per llogar-lo i així recuperar els diners del deute. La Mercantil va construir una nova sala de màquines especial per instal·lar-hi la màquina de vapor semifixa Wolf, de 300 CV, que és la part del vapor que encara avui es conserva.
 

La sala de calderes del Vapor Buxeda Vell Foto: mNACTEC


El 1914 l'empresa va sol·licitar la connexió de subministrament elèctric a Energia Elèctrica de Catalunya. El 1989 es dissolgué la Mercantil Sabadellense, SA i es produí el tancament del vapor.

La xemeneia data del 1906 i és obra de l'enginyer Francesc Izard. La sala de màquines i la part d'una de les naus que s'han conservat acullen l'exposició: “El Vapor Buxeda Vell, del vapor a l’electricitat”.