El cas Mercuri, sis anys després

Enguany, l'exalcalde, juntament amb el seu germà, han comparegut davant la jutgessa per declarar per la peça d'Smatsa

Manuel Bustos, després de guanyar les eleccions de 2011
Manuel Bustos, després de guanyar les eleccions de 2011 | Norma Vidal
27 de novembre del 2018
Actualitzat a les 10:42h
Com avui, també era un dimarts quan diversos agents dels Mossos d'Esquadra trencaven la tranquil·litat de la plaça Sant Roc amb l'entrada a l'Ajuntament de Sabadell. Era el 27 de novembre de 2012, i era el principi del que posteriorment es va conèixer com el cas Mercuri. Una macrocausa que va sacsejar la ciutat i una població que va començar a familiaritzar-se amb conceptes com trama de corrupció, tràfic d’influències, prevaricació, falsificació documental i blanqueig de capitals, entre d'altres delictes. Tots lligats al cas Mercuri i que té com a suposat cervell de la trama, l'exalcalde Manuel Bustos. 

Bustos va dimitir mesos després davant la seva compareixença com a investigat per ser el presumpte responsable d’una xarxa que implicava polítics, empresaris i ciutadans. Després de sis anys d'aquesta agitació a la política local, només hi ha hagut una sentència ferma. Enguany, s'ha celebrat una vista oral per la peça 30 -retirada de dues multes a familiars- i ha estat imputat en la peça 28 -presumptes irregularitats en l'adjudicació d'Smatsa-. Tot plegat s'ha traduït en innumerables visites als jutjats, al de Sabadell, Terrassa i l'Audiència Provincial de Barcelona. 
 
La instrucció del cas va començar l’any 2010 i en total hi ha 38 peces sparades, però només hi ha hagut un dictamen judicial, el de la peça de Montcada i Reixac, en què s’acusava a Manuel Bustos, el seu germà i exregidor Paco Bustos i el secretari d’organització del PSC, Dani Fernández, d’haver forçat la col·locació a dit d’una coneguda, Carmina Llumà, a l’Ajuntament de Montcada.
 

L'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, a l'Audiència de Barcelona. Foto: Aida Morales


El resultat va ser d'una pena d'un any i quatre mesos de presó per a cada un d’ells, una multa de 60.000 euros i la inhabilitació durant quatre anys i mig per a exercir qualsevol càrrec polític, per un delicte de tràfic d’influències. També es veia afectada l’exalcaldessa de Montcada, María Elena Pérez, que se la va condemnar a set anys d’inhabilitació per prevaricació.
 
Tot i això, la sala civil i penal del TSJC va suspendre les penes de presó per als tres primers condemnats durant els propers 5 anys, sempre que no cometin un altre delicte o siguin condemnats per un altre. De la mateixa manera es va ajornar i fraccionar la pena de multa. 


La importància de les trucades
 
El Tribunal Suprem, a més, ha validat les converses telefòniques com a prova en base al primer judici celebrat i sentenciat, fet que dóna aval jurídic a totes les peces del cas. Això permet pensar en tota la colla de peces que encara hi ha per abordar. 
 
Actualment la instrucció ja ha acabat en les peces 18, 25 i 30 -pendent de sentència-. Precisament per aquesta última va declarar a l'Audiència de Barcelona al juny. Després que Bustos declarés ho van fer els seus dos fills i la seva dona, com a testimonis, i van alinear-se amb l'exbatlle i van negar que aprofités el seu càrrec per treure multes de trànsit el 2012.  

 

Manuel Bustos, a la sortida del jutjat de Sabadell Foto: Albert Segura


Un entramat delictiu per afavorir Smatsa

Aquest 2018, la jutge que instrueix la causa va citar una vintena de persones per la peça 28, entre testimonis i investigats. Bustos va anar a declarar el passat 6 de novembre als Jutjats de Sabadell. També ho va fer el seu germà i exregidor Paco Bustos. La magistrada va incloure, i també en qualitat d'investigats, els dos regidors del PSC, Ana Carrasco i Cristian Sánchez, que van dimitir per aquestes imputacions, i la direcció d'Smatsa, que també va respondre a les preguntes de la jutge. 

El futur del Mercuri

Es preveu que els propers judicis que es convoquin estiguin centrats en el cas d’abocaments il·legals de terres a Can Xupa, unes obres il·legals al carrer Fernando Poo i la retirada de multes de trànsit que Bustos va promoure en benefici de la seva dona. En aquest sentit, es preveu que podria ser l’Audiència Provincial qui assumís les peces, depenent de si la pena que es demana per als acusats supera els 5 anys.

La resta de peces es troba en una fase força aturada, com ara la col·locació d'amics i coneguts al Consell Comarcal o el Consorci de Residus. Ara per ara, l'única sentència ferma condemna Manuel Bustos a 16 mesos de presó per tràfic d’influències en la contractació de Carmina Llumà a l'Ajuntament de Montcada i Reixac.