La UEFA multa el Barça amb 30.000 euros per les estelades a la final de Berlín

La comissió disciplinària, reunida a la ciutat suïssa de Nyon, ha decidit sancionar el club blaugrana

Laura Alberch
23 de juliol del 2015
Actualitzat a les 17:52h
Estelades a la final de Champions de Berlín
Estelades a la final de Champions de Berlín | Adrià Soldevila

La comissió disciplinària de la UEFA ha decidit sancionar el Barça amb 30.000 euros per la presència massiva d'estelades i crits independentistes a la final de Champions de Berlín contra la Juventus, segons ha avançat el diari Público

A finals del passat mes de juny, l'organització va obrir un expedient disciplinari contra el Barça, on es recollia la "presència massiva" de banderes estelades, així com la "constant entonació" de càntics favorables a la independència per part de la grada ocupada per aficionats del Barça. En aquell moment es van assenyalar dues possibles sancions: una multa de 50.000-60.000 euros o el tancament parcial de la grada del Camp Nou en el primer partit de la Champions 2015-2016. Una sanció d'aquest tipus ja es va imposar al Reial Madrid per l'existència de crits racistes, un fet que res té a veure amb l'exhibició de símbols independentistes. 

La UEFA disposa d'un coordinador de seguretat que elabora un informe amb els comportaments que no compleixen les normes del joc net, ja siguin de caràcter xenòfob o polític, durant els partits. En el cas de la final de Berlín, se'n va encarregar l'ucraïnesa Anna Bordiugiva. En aquest sentit, l'ordenament disciplinari de l'entitat recull, a l'article 16, que el club és el màxim responsable del comportament de les aficions. Aquesta norma inclou "l'ús de gestos, paraules, o qualsevol mètode per transmetre qualsevol missatge que no sigui propi de l'esport, especialment tots aquells de caràcter polític, ideològic, religiós o de naturalesa provocativa". 

Tots els tancaments parcials de camps que ha executat la UEFA, han tingut relació amb grans incidents de públic o manifestacions racistes. L'últim exemple es remunta al 4 de març passat, quan l'entitat va decidir clausurar parcialment l'estadi del Dinamo de Kiev, pel comportament violent dels aficionats, que van envair el camp del Guingamp i van llençar bengales i objectes.  
 

L'Estat insta la UEFA a sancionar el Barça per les estelades a la final de Berlín