Montcada exigeix sancions a la cimentera Lafarge per abocaments al riu Besòs

L'empresa admet que el vessament prové d'una canonada soterrada i que s'ha actuat per reparar

La façana de la cimentera de Montcada.
La façana de la cimentera de Montcada. | Norma Vidal
Redacció
22 de novembre del 2018
Actualitzat a les 11:01h
L’Ajuntament de Montcada i Reixac ha exigit a les administracions supramunicipals que tenen competència sancionin a la cimentera Lafarge per l’abocament de fuel al riu Besòs. Així com també es faci “una inspecció detallada”, després que tècnics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) detectessin aquest vessament aquest dimarts.
 
Una mesura de l’AMB feta a la petició del consistori vallesà per esbrinar l’origen d’uns altres dos abocaments més al riu Besòs des del passat juny. L’alcaldessa del municipi ha qualificat de “ molt greus” aquests fets i ha avisat que malgrat “no tenir competències per sancionar un cas com aquest, exigirem a la Generalitat, l’Agència Catalana de l’Aigua i l’AMB que iniciïn els expedients sancionadors”.
 
També ha reclamat que la companyia netegi la llera i el clavegueram públic. Campos ha indicat que estan estudiant la possibilitat d’emprendre accions legals contra la firma francesa.
 
Lafarge defensa transparència
 
Lafarge ha subratllat que “des d’un primer moment” van avisar les administracions competents i es va mostrar la seva predisposició a “col·laborar en allò que fos necessari”. L’empresa ha precisat que l’abocament prové d’un canonada del sistema de descàrrega de fuel i ha determinat que això va produir “una taca d’hidrocarbur en una arqueta del tram soterrat”.
 
La companyia ha garantit que ha actuat per reparar la canonada, així com “valorar l’afectació i fer la neteja de la zona del col·lector”. En aquest sentit, ha apuntat que s’avaluarà si la climatologia ha pogut influir, ja que l’última revisió d’operaris de l’AMB va ser el 6 d’agost i no presentava cap anomalia.
 
S’ha creat una comissió interna de treball per fer seguiment de la reparació i neteja i investigar les causes, la mateixa companyia ha remarcat que les recàrregues de fuel són “esporàdiques”.