Aigües de Sabadell participa en un projecte per a la reutilització de l'aigua

És una iniciativa investigadora que preveu acabar el 2020

Redacció
21 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:08h
Aigües Sabadell participa, juntament als centres d’investigació Eurecat-CTM, LEQUIA (Universitat de Girona), l’Institut Químic de Sarrià, la Universitat Politècnica de Catalunya i CETAQUA i altres companyies gestores del cicle de l’aigua, en el projecte REGiREU. Una iniciativa que persegueix desenvolupar una nova tecnologia en el camp de la reutilització, més avantatjosa que l’actual, que ajudi a posicionar Catalunya com un dels principals proveïdors mundials de know-how en aquest sector d’activitat.

Es preveu finalitzar les investigacions a finals de 2020 Aigües Sabadell aporta la seva experiència de depuració i reutilització d’aigua. REGiREU inclou quatre eixos d’investigació: la recerca de nous sistemes integrats de membranes que permetin reduir les despeses econòmiques del procés; l’experimentació amb noves tecnologies d’oxidació per a l’eliminació de contaminants orgànics, la posada en marxa d’una prova pilot amb nous tractaments de regeneració innovadors i la investigació relacionada amb la qualitat i garantia sanitària.

Aquest és una de les sis iniciatives de la comunitat d’investigació RIS3CAT Agua, acreditada per la Generalitat de Catalunya a través d’ACC1Ó i cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.

Experiència de Sabadell en aquest camp

L'empresa fa anys que aposta per la reutilització de l’aigua. Gestiona més de 25 quilòmetres de xarxa d’aigua reutilitzada, que compta amb 55 punts de subministrament repartits per la ciutat. Per una banda, destina les aigües residuals, un cop depurades a les dues Estacions Depuradores d'Aigües Residuals (EDAR) de Sabadell, a usos no de boca, com ara la recàrrega de camions cisterna per a la neteja de carrers, els usos recreatius i el reg de parcs i jardins.

També es regeneren aigües freàtiques procedents de mines de la ciutat que, tot i no ser potables, tenen la qualitat suficient per destinar-se a usos alternatius. La utilització de les dues aigües, d’una banda, preserva les reserves d’aigua potable i, de l’altra, permet disposar d’un recurs independent del convencional.

Una altra de les infraestructures destacades en aquest matèria a la capital vallesana és la doble xarxa de distribució d’aigua (potable i reutilitzada) del polígon de Sant Pau de Riu-sec, una experiència pionera a l’Estat que possibilita que els usos industrials i comercials presents a la zona utilitzin aigua reutilitzada, fins i tot en les cisternes de tots els lavabos dels comerços i empreses.