​Sabadell commemorarà el centenari de la Torre de l'Aigua amb una festa

Se celebrarà aquest dissabte amb activitats i un piromusical

La Torre de l'Aigua, per Festa Major.
La Torre de l'Aigua, per Festa Major. | Juanma Peláez
19 de novembre del 2018
Actualitzat a les 11:43h
La Torre de l’Aigua és un dels elements arquitectònics més emblemàtics de Sabadell, un dipòsit d’aigües que per la seva particularitat s’ha convertit en símbol identitari de la capital vallesana. Aquest dissabte la ciutat li retrà l’homenatge que es mereix, coincidint aquest 2018 amb el centenari de la seva inauguració.

L’edifici es va construir per abastir d’aigua la ciutat de Sabadell. Durant la primera meitat del segle XIX, l’abastiment es feia a partir d’un dipòsit que hi havia a la Serra d’en Camaró, així com de pous i mines subterrànies repartides per la ciutat.

Amb el creixement de Sabadell, l’Ajuntament va veure necessari abastir-se des del riu Ripoll, motiu pel qual es van fer un seguit de mines i tres pous, així com una caseta d’aigües que bombejava l’aigua del riu, situada a la confluència dels carrers Convent i Vilarrubias. “Va funcionar fons que l’aigua va tornar a ser insuficient donat un nou creixement de la ciutat i per la seva activitat industrial, motiu pel qual es va fer un concurs públic al 1915 per al projecte i l’obra”, explica Enric Blasco, president d’Aigües Sabadell.

Així, es va posar sobre la taula la construcció d’un dipòsit per garantir el subministrament de la creixent ciutat, que va guanyar Construcciones y Pavimentos SA, especialistes en formigó armat. L’arquitecte Lluís Homs va projectar l’obra, sota la direcció de l’arquitecte Josep Renom, que hi va incorporar elements modernistes que li donen el caràcter que té actualment l’edifici.

Les obres van començar al 1916 i l’edifici es va inaugurar durant la Festa Major de 1918, que llavors es feia a l’agost. No va entrar en funcionament, però, fins el 1911. Al 1958, davant del creixement constant de Sabadell, es va optar per connectar la xarxa amb el riu Llobregat, i al 1967 amb el Besòs, moment en què la pressió d’aigua era tan important que es va deixar de fer servir l’emblemàtica torre.
 

La Torre de l'Aigua, al 1945. Foto: Arxiu Aigües Sabadell


Actes commemoratius

Amb tot plegat, aquest dissabte la torre rebrà l’homenatge que es mereix. A partir de les 17.00 hores s’hi instal·laran tallers infantils, foodtrucks i es faran ballades de swing. també s’organitzaran visites teatralitzades a la torre, perquè tots aquells que encara no l’han conegut per dins ho puguin fer.

Els actes acabaran amb un llançament de globus blaus, simbolitzant gotes d’aigua, i amb un piromusical, a les 20.00 hores.
 

La Torre de l'Aigua forma part de la figura de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


Rècord de visites

La torre ha batut aquest any rècord de visites, amb unes 1.500, coincidint amb la promoció que se n’ha fet en el centenari de la seva construcció. “De mitjana en són unes 700, un 40% de les quals són grups escolars, però aquest any seran més”, apunta el director del Museu d’Història, Joan Comasòlivas.

Actualment, l’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local, però l’Ajuntament treballa per revisar el Pla Especial de Patrimoni per ampliar-ne la protecció i que la Generalitat el catalogui com a Bé Cultural d’Interès Nacional.