Sabadell aprova el pressupost per al 2019 amb la reticència de l'oposició

Només el grup municipal de CiU s'ha abstingut

Joan Berlanga, Maties Serracant i Juli Fernàndez, al ple d'aquest dijous
Joan Berlanga, Maties Serracant i Juli Fernàndez, al ple d'aquest dijous | Juanma Peláez
Redacció
15 de novembre del 2018
Actualitzat a les 11:51h
El ple extraordinari de l'Ajuntament de Sabadell ha aprovat aquest dijous els pressupostos municipals per a l'any 2019, el més elevat de la història de la capital vallesana, i que comptarà amb 224 milions d'euros, fet que suposa un 10% més que l'any 2018. L'oposició ha votat en contra dels comptes plantejats per l'equip de govern, amb l'abstenció del grup municipal de Convergència i Unió, i amb la no presència del regidor que representa el Partit Popular al ple, Esteban Gesa.

L'oposició ha posat sobre la taula els punts que consideraven flacs en els comptes proposats, i on la confrontació s'ha centrat sobretot amb el regidor portaveu del PSC, Josep Ayuso. Qui també va ser regidor del govern que hi havia abans de 2015 ha criticat que els pressupostos comptin amb "molta tàctica i poca estratègia, la tàctica és immediata i l'estratègia és com els llums llargs", ha expressat.

En aquest sentit, Ayuso ha considerat que el govern municipal ha deixat abandonat moltes àrees de Sabadell, centrant els seus esforços en uns aspectes que han marginat d'altres que es poden centrar, per exemple, en la millora de l'espai públic de manera equitativa a tota la ciutat. "És el que passa quan es pinta la calçada sense arreglar abans el ferm, que després aquesta pintura salta", ha apuntat.

Qui li ha respost de manera més contundent des del govern municipal ha estat el segon tinent d'alcalde, Juli Fernàndez (ERC), que li ha retret les seves paraules. "Jo no tinc problemes amb vostès més enllà dels que són evidents, no ens poden donar lliçons", ha expressat.

En aquesta línia, li ha retret que els pressupostos municipals han hagut de cobrir des de l'entrada del govern actual diverses actuacions que no estaven previstes. "Nosaltres no teníem la previsió de fer La Bassa de Sant Oleguer nova, ni vostès, que sabien que s'estava enfonsant, però vam haver de destinar-hi 5 milions d'euros i la vam haver de tancar perquè no hi havia mesures de seguretat, perdia milers de metres cúbics d'aigua i hi havia perill d'enfonsament", ha retret.

També s'ha pronunciat des de CiU Sílvia Renom, que ha expressat el seu desig perquè s'hagués buscat un acord més ampli per als comptes. "Després de quatre anys, segueixen sense necessitar-nos, i no l'han buscat, però tot i així creiem que el pressupost s'ha ampliat i es contemplen de manera positiva", ha assenyalat, anunciant que el seu vot seria d'abstenció.
 

La bancada del govern, amb els regidors de CiU Toni Font i Sílvia Renom. Foto: Juanma Peláez


Els comptes per al 2019

Un cop aprovat el pressupost, el consistori destinarà 31 milions d'euros a millorar l'espai públic, fet que representa un 14% del total i 27 milions d'euros al servei de recollida de residus i neteja viària. A banda, les partides destinades a acció social i educació passaran dels 16 milions d'euros de 2018 a 19, i de 15 a 19 milions d'euros, respectivament.

La despesa en seguretat se situarà en els 16 milions d'euros i s'incorporaran deu nous agents al cos de la Policia Municipal. Els comptes d'aquest 2019 es presenten com els més elevats de la història del municipi, i situen l'endeutament municipal en el 15,40%. 
 

Els grups del PSC i Ciutadans a l'Ajuntament de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


Inversió en educació

En l'àmbit de l'educació, destaquen els projectes per construir la nova seu de l'Escola Municipal de Música a la zona sud i la redacció del projecte de la del nord de la ciutat. A banda, es redactarà el projecte de l'escola Bressol de la Concòrdia, es crearan nous espais sòcio-culturals per a joves als barris de la Plana del Pintor, Poblenou i Covadonga. 

Pel que fa a l'àrea de territori, destaquen les partides destinades a millorar l'enllumenat públic (3,7 milions d'euros) i la qualitat del servei d'autobús de Sabadell, amb 3 milions d'euros més pel contracte amb l'empresa Transports Urbans de Sabadell (TUS). Els comptes també inclouen 4,4 milions d'euros en obres a espais públics, 3,8 en parcs i jardins i 2,1 per a construir la nova entrada sud de la ciutat. 

L'executiu local també invertirà 4 milions d'euros en un nou pla d'habitatge que des de 2019 i fins 2014 preveu construir 362 nous habitatges de lloguer social. El pressupost també contempla 3,8 milions d'euros per polítiques relacionades amb l'atenció social i familiar, 579.000 per la infància adolescència i 7,1 milions d'euros per l'atenció a la dependència i la discapacitat. 

Alhora, es destinaran 976.000 euros en millorar l'administració electrònica.