La CUP es planteja les municipals com una oportunitat per explorar la unilateralitat

Els anticapitalistes rebutgen interpretar les eleccions locals com un plebiscit i obren la proposta de programa a aportacions individuals i col·lectives

La CUP ha presentat avui la proposta de programa marc per a les eleccions municipals
La CUP ha presentat avui la proposta de programa marc per a les eleccions municipals | ACN
15 de novembre del 2018
Actualitzat a les 9:59h
Explotar la unilateralitat als municipis. Aquest és l'objectiu que es planteja la CUP a través de les eleccions municipals del maig. Els anticapitalistes han presentat avui una proposta de programa marc a Barcelona que ara s'obrirà a aportacions individuals i col·lectives a la ciutadania en general. Tot i que la membre del secretariat nacional i regidora a Barcelona, Eulàlia Reguant, ha qualificat els comicis com a revàlida de la unilateralitat viscuda l'1 i el 3 d'octubre del 2017, ella mateixa ha negat que els cupaires es plantegin les eleccions com un plebiscit.

En definitiva, la CUP emmarca la unilateralitat del pròxim mes de maig des de les polítiques públiques que puguin desplegar els ajuntaments i no com una eina exclusiva al servei del procés independentista. "Volem que el model de l'1-O i el 3-0 es traslladi als municipis contra la LRSAL o les limitacions de la UE", ha afirmat el regidor de Capgirem Vic i membre de la comissió coordinadora del programa marc, Joan Coma.

Bloqueig i autobloqueig

El regidor vigatà ha assegurat que Catalunya es troba al caire del "col·lapse social polític i institucional i ha reivindicat la unilateralitat com a eina per fer-hi front. n aquest sentit, Reguant ha fet referència al "bloqueig" imposat per l'estat espanyol al Parlament, però també a l'"autobloqueig" que, segons considera estan exercint els partits sobiranistes. "Estan obsessionats amb respectar decisions judicials contràries a les necessitats socials", ha dit. 

La recepta, segons els cupaires, és una combinació de la desobediència exercida per les institucions i el "moviment popular" que ja es va viure l'1-O. 


Les llistes i els candidats, en procés

Un cop presentat l'esborrany de programa per a les eleccions municipals, la CUP es reunirà amb col·lectius i moviments socials per "enriquir" la proposta, segons ha assegurat la coordinadora i regidora de la CUP a Sant Celoni, Mariona Pascual. El 12 de gener el consell polític de la CUP haurà de decidir si aprova el programa marc.

D'altra banda, les assemblees locals continuen treballant per definir llistes i candidats. En el cas de Barcelona, la fórmula de la candidatura municipal es decidirà entre mitjans de desembre i mitjans de gener. Reguant no ha tancat la porta a candidatures que sumin altres forces polítiques però ha insistit en el "compromís" cupaire amb els processos assemblearis. 

Externalitzacions i urbanisme

La presentació del programa ha servit perquè la CUP esbossi algunes de les seves propostes principals per als municipis. D'una banda, Coma ha reclamat aturar la "fal·lera urbanística", actual, tant a municipis de l'àrea metropolitana com de la Catalunya interior. D'altra banda, els cupaires també plantegen revertir privatitzacions i externalitzacions de serveis públics. Amb tot, Coma ha admès que en algun cas pot ser difícil tenint en compte els diners que pot costar eliminar un contracte externalitzat. En aquest sentit ha expressat que la clau és la "cooperació" entre municipis.

La CUP ha presentat el seu programa marc per a les municipals mentre el partit debat sobre la possibilitat de presentar-se a les eleccions europees, que també se celebraran al maig. Respecte l'encaix entre una proposta municipalista i una possible candidatura a les europees, Reguant s'ha limitat a defensar que la coincidència de dates entre les dues convocatòries electorals "no és determinant".