Deixen en llibertat els detinguts per protestar contra Jusapol

El Síndic obre una actuació d’ofici per possibles irregularitats en les últimes detencions practicades per la policia espanyola

Imatge dels detinguts sortint de la Ciutat de la Justícia
Imatge dels detinguts sortint de la Ciutat de la Justícia | Cedida
14 de novembre del 2018
Actualitzat a les 15:44h

Els tres detinguts dimarts per la policia nacional ja han estat posats en llibertat. Pocs minuts abans de les 15 h han sortit de la Ciutat de la Justícia on han estat traslladats aquest matí després de passar la nit a la comissaria de la Verneda. Els delictes pels quals se'ls acusa són desordres públics, amenaces i contra els drets fonamentals per anar en contra del sindicat policial Jusapol, el passat 29 de setembre. Fonts pròximes a un dels detinguts han explicat a la LaTorre que el terrassenc Cesc Martínez està bé i fort per seguir lluitant. 

El Síndic investigarà possibles irregularitats en la detenció

Malgrat que ja han estat posats en llibertat, la detenció d'aquestes persones ha comportat algunes denúncies per part dels advocats a les quals ara també se uma la sindicatura de greuges de Catalunya. En concret, l'advocat dels, Xavier Monge, ha denunciat "l'anomalia" que suposa que, fins aquest matí, no s'hagi conegut on es trobaven els dos detinguts quan, per altra banda, des de la comissaria de la Verneda els havien dit que passarien a disposició judicial a primera hora. Fins al moment, doncs, "ni els seus familiars, ni l'advocat tenia constància d'on es trobaven", ha lamentat, posant de manifest la "desorientació i el desconeixement absolut" de la situació. Això, ha dit, vulnera "tots els drets dels detinguts" i, "des del punt de vista processal i jurídic no té cap explicació".

 


Davant d'aquesta situació, el Síndic de Greuges ha obert una investigació per verificar i aclarir si en les recents detencions realitzades per agents de la Policia Nacional s’han vulnerat els drets dels detinguts. En concret, el Síndic vol demanar informació sobre la possible vulneració del dret de defensa,  ja que segons l’article 520 de la Llei d’enjudiciament criminal, els membres de l’advocacia que porten la defensa dels afectats n’han de ser informats de forma immediata i han de poder visitar-los en un termini màxim de tres hores.

"Aparentment, hi ha hagut irregularitats en aquest sentit, i també amb relació al cos policial que ha efectuat la detenció, la Policia Nacional, davant els indicis d’actuar sense coordinació amb els Mossos d’Esquadra", s'apunta des de la sindicatura. 
 

Imatge dels detinguts sortint de la Ciutat de la Justícia Foto: Cedida