La UPC i la Universitat de Chiapas uneixen esforços per fer maons resistents als terratrèmols

El nou sistema evitarà l’ensorrament d’edificis a la regió de Tehuantepec i la regió de Chiapas, que va quedar totalment arrasada pel sisme més fort dels darrers 100 anys

, el director del Laboratori per a la Innovació Tecnològica d'Estructures i Materials de la UPC Lluis Gil, i el catedràtic de la Facultad de Ingeniería de la Universidad  Autónoma de Chiapas, Francisco Alberto Alonso
, el director del Laboratori per a la Innovació Tecnològica d'Estructures i Materials de la UPC Lluis Gil, i el catedràtic de la Facultad de Ingeniería de la Universidad Autónoma de Chiapas, Francisco Alberto Alonso | Cedida
Redacció
19 de novembre del 2018
La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universidad Autónoma de Chiapas han arribat a un acord per desenvolupar un projecte d'R+D que permetrà fabricar un nou tipus de reforç per a obres de maons resistents als terratrèmols i que servirà per reconstruir amb criteris de màxima seguretat i eficiència la regió de Tehuantepac, assolada l'any passat amb un sisme de 8,2 en l'escala de Richter.

El setembre d'aquest any ha fet un any des que Mèxic va patir el terratrèmol més violent dels darrers 100 anys. L'epicentre es va situar a l'Istme Tehuantepec i el sisme va ser detectat amb 8,2 en l'escala de Richter. La sacsejada de la terra va ser tan forta que va ensorrar més de 10.000 edificis de la regió i milers de persones es van quedar sense casa i sense les infraestructures pròpies de qualsevol ciutat.

Ara, el director del Laboratori per a la Innovació Tecnològica d'Estructures i Materials (LITEM) de la UPC a Terrassa, Lluis Gil, i el catedràtic de la Facultad de Ingeniería de la Universidad Autónoma de Chiapas, Francisco  Alberto Alonso, han explicat que la primera fase del projecte implicarà realitzar una anàlisi exhaustiu dels materials de fabricació de maons disponibles en la regió, i establir un coeficient de disseny que garanteixi la resistència.

Actualment el maó que utilitzen la major part dels constructors de la zona és artesà i la seva resistència a terratrèmols és mínima. Per això, els investigadors també realitzaran un estudi per tal que es tingui en compte en l'aplicació de les normatives legals de construcció de Tehuantepec i a la regió de Chiapas i augmentar així el grau d'exigència pel que fa a la resistència.

Després, el grup de'R+D que lidera Francisco Alberto Alonso modelarà experimentalment el nou maó i els investigadors del LITEM de la UPC s'encarregaran de la modelització numèrica. D'aquesta manera es podrà fabricar un maó a base de ciment i sorra amb un estudi previ de la seva dosificació que permeti construir envans recosits i suficientment resistents a terratrèmols tan agressius com el de setembre de l'any passat. A més els maons es podran reforçar amb un sistema de tèxtils i morters que augmentarà la seva ductilitat.