Òscar Cid: «Forcadell té constància dels actes que es fan a Mas d'Enric, està molt orgullosa de la gent del seu país»

El tarragoní fa més de 100 dies que toca el saxo a les portes del centre penitenciari del Catllar com a mostra de suport als presos polítics

Òscar Cid Perpiñá, tocant el saxo a Mas d'Enric
Òscar Cid Perpiñá, tocant el saxo a Mas d'Enric | Dolors Granero
12 de novembre del 2018
Fa més de 100 dies que Òscar Cid Perpiñá (36 anys) toca el saxo a les portes de la presó de Mas d'Enric. Viu a Tarragona, està casat i té una filla de 13 anys. Es considera un defensor de les injustícies i és independentista des de ben petit. Des que Carme Forcadell va ser trasllada al centre penitenciari del Catllar, el tarragoní va agafar el saxo, que feia 16 anys que no el tocava, i va decidir tirar endavant una iniciativa solidària amb els presos polítics.

- Carme Forcadell fa més de 100 dies que està empresonada a Mas d'Enric, els mateixos que vostè toca el saxo a les portes del centre penitenciari. Per què aquesta iniciativa?

- A principis de juliol vam portar la nostra filla Ruth de colònies al costat de Besalú, i tant a l'hora de pujar com baixar vam passar per Lledoners a fer un petit homenatge als nostres presos. Les quatre vegades que hi vam passar no vam trobar-hi ningú, ho vaig trobar molt gris, tan fred, al mig del no-res. Aquella mateixa setmana portaven la Carme a Tarragona, a Mas d'Enric, i no vaig parar de pensar en la tristesa que deu tenir estant tancada entre reixes. Després de donar-himoltes voltes i sentint-me còmplice del delicte que se'ls imputa, em va venir un flaix d'una pel·lícula de dibuixos animats on hi havia un pres que cada cop que sentia una melodia s'animava una mica, i vaig decidir comprometre'm a anar cada dia a tocar per ella. M'agradaria remarcar que quan vaig començar l'acció feia 16 anys que no tocava el saxo i només vaig poder assajar 4 dies.

- Què suposa per vostè venir a tocar cada dia com a mostra de suport a Carme Forcadell? 

- Home, tot plegat és un esforç personal i familiar important. Arribo a casa de la feina a les 18.10 h, em dutxo, em bec mig cafè i cap a Mas d'Enric amb la meva dona, la meva filla i els meus pares. Són unes dues hores diàries. Ara bé, per altra banda, em sento enormement recompensat amb les mostres d'afecte de moltíssima gent, com els membres del CDR Camp de Tarragona que no fallen cap dia.

- En cas de condemna, seguirà venint a tocar?

- Aquesta és la pregunta del milió, jejeje. La meva dona em va dir que la cosa podia anar per llarg i que el Lluís Maria Xirinacs va estar més de 3 anys anant cada dia a la Model. Tinc molta paciència.

"La meva dona em va dir que la cosa podia anar per llarg i que el Lluís Maria Xirinacs va estar més de 3 anys anant cada dia a la Model. Tinc molta paciència"


- A l'exterior de la presó se celebren diversos actes cada setmana. Com rep aquest suport Carme Forcadell?

- La presidenta té constància de tots els actes que es fan aquí a Mas d'Enric, i està molt orgullosa de la gent del seu país. Inclús té un llibre de fotos de totes les concentracions, realitzat per Dolors Granero, que és una obra d'art. Està al corrent de tot, inclús més que nosaltres.
 

Òscar Cid Perpiñá tocant el saxo a Mas d'Enric Foto: Dolors Granero


- Li consta que realment senti les cançons i els discursos que se li dediquen des de fora?

- Des del pàrquing no sent res, però els diumenges fem un berenar a les 17.00 h i anem al bosc a tocar. Depèn de com bufa el vent sent alguna cosa, però molt poc. Un dia, després de tres intents fallits, vam fer volar una estelada amb globus ple d'heli i unes preses la van anar a buscar, a la Carme, perquè la veiés. Li va fer molta il·lusió.

- Creu que l'independentisme ha perdut pistonada?

- No. Tothom fa el que pot. No pots demanar a la població que estigui contínuament mobilitzada. Si ho comparem amb les colles castelleres, als assajos no hi són tots, però el dia del gran castell, totes les camises de la colla van a plaça. Amb això vull dir que molts estan dosificant esforços per quan sigui el moment clau

"Si ho comparem amb les colles castelleres, als assajos no hi són tots, però el dia del gran castell, totes les camises de la colla van a plaça"

- Quan va començar a tocar ho feia pràcticament sol però després s'hi han anat sumant músics i altres persones que també hi volen participar. Com valora aquesta evolució de la seva iniciativa?

- La idea inicial va ser que pujaria amb la dona i que ella em gravaria per fer Facebook Live perquè quedés constància de l'acció i després de tocar "El cant dels ocells", tornar cap a casa. Però la cosa ha anat d'una altra manera. Des del primer dia he tingut el suport de la família, també s'ha creat el CDR Camp de Tarragona, que és dels que anem a Mas d'Enric, m'acompanyen músics genials com la Tere, el Joan, l'Antoni i l'Iris, que és una nena amb un potencial espectacular i molts d'altres als que els hi estic molt agraït. Mai m'hauria imaginat que viuria aquesta experiència personal tan emocionant. El suport de la gent t'anima a seguir lluitant

- Com valora les penes que demanen la Fiscalia i l'Advocacia general de l'Estat?

- Sincerament? Són una animalada.

- I les de Vox?

- Animalada i mitja.
 

Òscar Cid Perpiñá tocant el saxo a Mas d'Enric Foto: Dolors Granero


- Com s'hauria de desencallar la situació dels presos polítics i dels exiliats?

- La solució ideal seria que es partís de zero, amb l'anul·lació de totes les causes del procés i es pactés un referèndum acordat i vinculant. Però diria que no hi estan gaire disposats.

"La solució ideal seria que es partís de zero, amb l'anul·lació de totes les causes del procés i es pactés un referèndum acordat i vinculant"

- La República catalana és la solució?

- La República catalana podrà gestionar els seus impostos, les seves lleis, les infraestructures, en definitiva, decidirem el 100% sobre el nostre territori. Això no vol dir que no serem crítics amb el Govern de torn si no fan les coses bé i amb transparència.

- Considera que el Govern està fent prou per intentar treure'ls de la presó?

- La resposta fàcil seria que ells tenen les claus de les presons i que si no els treuen, és perquè no volen. La gent del carrer desconeixem gran part de les coses que fa el Govern. Suposo que deuen fer el que poden, però també he de dir que els 70 diputats han d'estar disposats a fer el que convingui per arribar a la República, i si tenen por, que és molt lícit, que s'apartin i deixin pas a molts i moltes que sí que estem disposats a fer tot el que faci falta.